Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Maďari sa búria proti zdaneniu internetu, chystá sa obrovský protest

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Tisíce odporcov zdanenia internetu, ktoré ako prvé na svete chce zaviesť maďarská vláda, očakávajú dnes večer o 18.00 h na budapeštianskom Námestí Józsefa Nádora pred sídlom Ministerstva národného hospodárstva. Demonštráciu zvolali prostredníctvom Facebooku, kde do dnešného poludnia avizovalo účasť vyše 39.000 ľudí.

Podľa návrhu daňových zákonov pre rok 2015, predloženého parlamentu v utorok 21. októbra, sa telekomunikačnú daň, ktorou dosiaľ zdaňovali telefonické hovory, SMS a MMS správy, rozšíria aj na internetové služby. Daň za každý začatý gigabajt prenesených dát bude v zmysle predloženého návrhu 150 forintov (49 centov).

Daň by mali platiť poskytovatelia služieb a nemali by túto ťarchu prenášať na užívateľov. Kritici ale tvrdia, že poskytovatelia služieb nájdu spôsob, ako dajú zvýšené náklady zaplatiť odberateľom. Organizátori zhromaždenia vyzvali účastníkov, aby so sebou priniesli vyradené počítačové príslušenstvo - klávesnice, myši, prípadne mobilné telefóny, z ktorých chcú postaviť symbolickú hrádzu tomuto "stupídnemu" zdaneniu.

Maďarská socialistická strana (MSZP) vyzvala vládu, aby odvolala návrh na zdanenie internetu. Predseda MSZP a šéf parlamentnej frakcie socialistov József Tóbiás v piatok vyhlásil, že by skôr bolo potrebné rozvíjať prístup k internetu z predaja frekvencií a zo zdrojov Európskej únie.

Podľa Združenia informačných, telekomunikačných a elektrotechnických podnikov (IVSZ) návrh na zdanenie internetu ešte viac prehĺbi už aj tak hlbokú "digitálnu priepasť" v Maďarsku, skomplikuje situáciu všetkých maďarských podnikov a povedie k zvýšeniu cien internetových služieb.

IVSZ tvrdí, že zavedenie dane nezvýši príjmy štátu, ale obmedzí používanie internetu. "V období, keď internet je nielen nástrojom komunikácie, ale aj motorom rozvoja ekonomiky, Maďarsko z hľadiska využívania internetu a konkurencieschopnosti zaostáva v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami," uviedlo IVSZ. Vláda od tohto opatrenia očakáva nárast príjmov štátu o 20 miliárd forintov (65,3 milióna eur), povedal štátny tajomník rezortu národného hospodárstva zodpovedný za štátny rozpočet Péter Benö Banai.

V maďarských médiách sa objavili názory z radov opozície, že v skutočnosti ide o manéver, ktorým vláda premiéra Viktora Orbána chce odviesť pozornosť verejnosti od nedávnej kauzy zákazu vstupu vysokých štátnych úradníkov na územie Spojených štátov kvôli korupcii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu