Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najvyšší súd v Rakúsku potvrdil vinu bývalého europoslanca, zostávajú mu tri roky

Ernst Strasser
Ernst Strasser (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Rakúsky najvyšší súd dnes zverejnil na webe rozhodnutie vo veci niekdajšieho ministra vnútra a bývalého europoslanca Ernsta Strassera, ktorého vinu v afére odhalenej britskými žurnalistami potvrdil. Trest pre niekdajšieho člena Európskeho parlamentu, ktorý "naletel" v roku 2010 dvom britským reportérom zo Sunday Times vydávajúcim sa za lobistov, znížil súd minulý týždeň na tri roky väzenia.

V zdôvodnení súd konštatoval, že tvrdenie o požadovaní 100.000 eur za nešpecifikované ovplyvnenie legislatívneho procesu v EP sa opiera z veľkej časti o zverejnené video- a audiozáznamy a o správanie obvineného po rokovaniach s údajnými lobistami.

Vynesený trest je primeraný, zodpovedá osobe páchateľa, pričom by mal posilniť dôveru v demokratické inštitúcie a potenciálnym páchateľom dať najavo, že ich v prípade podobného správania čakajú postihy. Ani preventívne aspekty všeobecného charakteru však nesmú viesť k vyneseniu rozsudku v neprimeranej výške, konštatoval odvolací senát najvyššieho rakúskeho súdu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu