Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

V Rakúsku trestajú aj politikov: Exminister Strasser si posedí za korupciu

Ernst Strasser
Ernst Strasser (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Súd v rakúskej metropole Viedeň vo štvrtok poslal rakúskeho exposlanca Európskeho parlamentu (EP) a bývalého ministra vnútra Ernsta Strassera na tri a po roka do väzenia za korupciu.

Potvrdil tak predchádzajúci verdikt, ktorý však v novembri najvyšší súd zrušil a pre procesné chyby nariadil zopakovanie procesu. Strasser sa okamžite voči verdiktu odvolal. Päťdesiatsedemročného Strassera obvinili v roku 2010 po tom, čo mu dvaja britskí reportéri zo Sunday Times, ktorí sa vydávali za lobistov, ponúkli 100 000 eur za to, že navrhne požadované dodatky k zákonom EÚ. Poslanec EP za konzervatívnych rakúskych ľudovcov (ÖVP) po prevalení škandálu na svoju funkciu rezignoval. Súd ho uznal v januári 2013 vinným z korupcie a udelil mu trest odňatia slobody na štyri roky.

Strasser pôsobil ako rakúsky minister vnútra v rokoch 2000 až 2004 a poslancom EP bol od roku 2009 do roku 2011. Svoju vinu od začiatku odmietal a tvrdil, že novinárov pokladal za agentov amerických tajných služieb a chcel ich prichytiť pri čine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu