Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Belgickí policajti štrajkujú netradične: Rozhodli sa nevyberať pokuty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Belgická polícia oznámila, že bude pokračovať v protestných akciách kvôli plánom nastupujúcej vlády zvýšiť vekovú hranicu pre odchod policajtov do dôchodku. Netradičnou formou ich protestu je rozhodnutie nevyberať pokuty za menšie dopravné priestupky.

Vyjednávači z politických strán, ktorí chcú najneskôr koncom budúceho týždňa predstaviť nový federálny vládny kabinet, naznačili, že majú v úmysle zvýšiť dôchodkovú hranicu pre členov policajných síl zo súčasných 58 rokov na 62 rokov.Ide o administratívne opatrenie, ktoré má priniesť úspory pre štátnu kasu a znížiť tlak na štátny rozpočet.

Proti týmto zámerom už pred dvoma týždňami vyšlo do bruselských ulíc okolo 40.000 policajtov. Štrajk nepomohol a tak sa policajné zložky, s platnosťou od dnešného dňa, rozhodli pre novú formu protestu, ktorá má potrvať celý týždeň - pre menej dôrazný prístup voči menším previneniam účastníkov cestnej premávky. Pokuty nebudú vyberať napríklad za mierne prekročenie povolenej rýchlosti, nezapnutý bezpečnostný pás alebo parkovanie na nepovolanom mieste.

"Náš protest nebude ignorovať závažné trestné činy ako je bezohľadné šoférovanie alebo riadenie pod vplyvom alkoholu," spresnil podpredseda policajnej odborárskej centrály VSOA Vincent Houssin. VSOA zastupuje záujmy približne 18.000 policajtov.Policajné odbory upozornili, že policajti budú aj naďalej kontrolovať a presadzovať bezpečnosť cestnej premávky, ale počas týždeň trvajúceho protestu štátny rozpočet nebude mať prospech z ich práce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu