Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Islamský štát verejne zabil obhajkyňu ľudských práv

Islamský štát
Islamský štát (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Militanti z organizácie Islamský štát (IS) verejne zabili v irackom meste Mosul advokátku ľudských práv Samíru Sálih Nuajmíovú, ktorú predtým na samozvanom islamskom súde uznali za vinnú z odpadlíctva od viery. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na dnešné oznámenie OSN.

Advokátku násilím odviedli z domu 17. septembra po tom, ako údajne zverejnila na sociálnej sieti Facebook odkazy, v ktorých kritizovala ničenie náboženských miest militantmi v Mosule. Po jej smrti jej stránka na Facebooku zmizla, zrejme ju militanti odstránili.

Podľa zistení Asistenčnej misie OSN v Iraku (UNAMI) bola Nuajmíová súdená na takzvanom "súde šaríe" za apostázu, teda odpadlíctvo. Potom ju päť dní mučili a nakoniec ju militanti verejne popravili.

"Mučením a popravou obhajkyne ľudských práv a aktivistky, ktorá bránila predovšetkým občianske a ľudské práva svojich spoluobčanov v Mosule, ISIL (Islamský štát) znova potvrdil svoju smutne známu podstatu, v ktorej sa mieša nenávisť, nihilizmus a krutosť, ako aj úplná neúcta k ľudskej slušnosti," uviedol vo vyhlásení vyslanec OSN v Iraku Nikolaj Mladenov.

Militantná organizácia Islamský štát dobyla druhé najväčšie iracké mesto Mosul počas svojich júnových bleskových útokov naprieč severným a západným Irakom, pretože iracká armáda ustúpila takmer bez boja. Extrémisti teraz vládnu v obrovskom samozvanom kalifáte, ktorý sa rozprestiera po oboch stranách iracko-sýrskej hranice. Militanti tam zaviedli tvrdú líniu islamského práva nazývaného šaría a svojim odporcom odrezávajú hlavy alebo ich masakrujú.

Kedysi rôznorodý Mosul militanti zmenili - donútili náboženské menšiny prestúpiť na islam, platiť osobitné dane alebo zomrieť, a preto odtiaľ desaťtisíce ľudí ušli. Extrémisti zaviedli aj prísne predpisy pre obliekanie a zašli až tak ďaleko, že figuríny vo výkladoch obchodov musia mať tiež zahalené tváre. IS zničil v meste množstvo historických pamiatok, vrátane niekoľkých mešít a svätýň, pretože podľa militantov podporovali odpadlíctvo.

Sunnitskí učenci napísali otvorený list vodcovi Islamského štátu 

Na porušovanie základných princípov islamu radikálmi z Islamského štátu (IS) upozornili ich vodcu, samozvaného kalifa Abú Bakra Baghdádího, signatári otvoreného listu. Podpísalo ho 120 sunnitských učencov (ulemov).

V dnes zverejnenom dokumente pisatelia, medzi ktorými sú vedúce osobnosti, pedagógovia, ako aj muftiovia rôznych náboženských inštitúcií z rôznych končín planéty, upozorňujú, že islam zakazuje vraždenie nevinných, vrátane diplomatov, novinárov a humanitárnych pracovníkov, ako aj prenasledovanie a vraždenie príslušníkov iných náboženských komunít.

Signatári s odvolaním sa na verše Koránu poukazujú na fakt, že islam nepripúšťa ubližovanie stúpencom kresťanstva alebo iných monoteistických náboženstiev, vrátane jezidov, ktorých Islamský štát najviac prenasleduje. Na margo džihádu signatári zdôrazňujú, že ide o "defenzívnu vojnu" moslimov, ktorá "nie je prípustná bez správneho dôvodu, správneho zámeru a správnych noriem správania".

Učenci v rozsiahlom dokumente pripomínajú aj to, že islam zakazuje nútiť obyvateľstvo konvertovať na túto vieru, odopierať práva deťom a ženám a pripisovať diabolské činy Pánu Bohu. Zároveň upozorňujú, že bez súhlasu všetkých moslimov planéty nie je možné vyhlásiť kalifát, a teda ani z presťahovania do neho učiniť povinnosť.

Signatári konštatujú, že IS posúva zmysel Koránu a prijal zákony, v ktorých sa odvoláva iba na niektoré jeho pasáže, kým iné opomína. Sunnitskí mudrci zdôrazňujú, že neslobodno búrať hroby a mauzóleá stúpencov proroka Mohameda, ako to robia bojovníci Islamského štátu na severe Iraku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu