Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

USA zatiaľ nemajú dôkazy o plánovanom útoku Islamského štátu na americké metrá

Islamský štát
Islamský štát (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty nedisponujú žiadnymi dôkazmi, ktoré by podporovali tvrdenie Iraku o tom, že fundamentalisti z hnutia Islamský štát (IS) plánujú uskutočniť teroristický útok na americké metrá. S odvolaním sa na vládne bezpečnostné zdroje o tom dnes informovala agentúra Reuters.

USA v minulosti dostali viacero vyhrážok, že rôzne militantné skupiny si dávajú za cieľ svojich útokov systémy verejnej dopravy, avšak americké bezpečnostné úrady momentálne nemajú žiadne údaje týkajúce sa možného bezprostredného útoku na USA zo strany IS, povedal nemenovaný bezpečnostný predstaviteľ.

Iný zdroj z Kongresu uviedol, že zákonodarcovia ani personál neboli informovaní o žiadnej aktuálnej hrozbe IS proti metrám v amerických mestách. Iracký premiér Hajdar Abádí predtým uviedol, že Bagdad získal "dôveryhodné" tajné informácie o plánoch radikálov IS na útok proti metrám v USA, ako aj v Paríži.

Guvernér štátu New York Andrew Cuomo vyhlásil, že si je vedomý potenciálnych hrozieb a príslušné úrady už začali posilňovať bezpečnostné opatrenia v systéme hromadnej prepravy mesta. "Chcem Newyorčanov ubezpečiť, že tieto správy pozorne sledujeme a sme v úzkom kontakte s Washingtonom," uviedol Cuomo.

Guvernér dodal, že sprísnené bezpečnostné opatrenia sú súčasťou dvojštátnej iniciatívy, ktorú v stredu ohlásil guvernér štátu New Jersey Chris Christie. Biely dom však stále nepotvrdil Abádího informácie o teroristických zámeroch IS. Abádí sa vyjadril na stretnutí s novinármi konanom popri Valnom zhromaždení OSN v New Yorku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu