Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pápež varuje pred svetovou vojnou: Pažravosť, intolerancia a túžba po moci

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

RÍM - Pápež František v sobotu varoval pred vypuknutím ďalšieho svetového konfliktu a poukázal na aktuálnu atmosféru "pažravosti, intolerancie a túžby po moci".

Pontifik počas omše na najväčšom vojenskom pamätníku pri severotalianskej obci Fogliano di Redipuglia, kde ležia desaťtisíce talianskych vojakov z prvej svetovej vojny, okrem iného uviedol, že "ľudskosť potrebuje plakať a toto je čas na zaplakanie". Vojna je totiž podľa neho "iracionálna a jej jediným plánom je deštrukcia, prostredníctvom ktorej sa snaží rásť". Svet by preto podľa hlavy katolíckej cirkvi mal ukončiť svoj apatický postoj k "nezmyselným masakrám a hlúpym vojnám".

"Kainov tieň visí nad nami dnes na tomto cintoríne. Je to tu vidieť. Je to vidieť od roku 1914 až do našich čias. Je to vidieť dokonca aj v súčasnosti. V dnešnom svete, v pozadí sú záujmy, geopolitické stratégie, túžba po peniazoch a moci a taktiež výrobcovia a predajcovia zbraní. Dokonca dnes, po druhom zlyhaní ďalšej svetovej vojny, môžeme hovoriť o tretej vojne... Pažravosť, intolerancia a túžba po moci. Tieto motívy stoja za rozhodnutiami isť do vojny a príliš často sa to ospravedlňuje ideológiami," vyhlásil pápež.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu