Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pápež navštívil prevažne moslimské Albánsko: Pustil sa do islamských militantov

Pápaež František máva ľuďom pri nástupe do lietadla na Medzinárodnom letisku Fiumicino v Ríme Zobraziť galériu (3)
Pápaež František máva ľuďom pri nástupe do lietadla na Medzinárodnom letisku Fiumicino v Ríme (Zdroj: SITA)

TIRANA - Pápež František dnes počas návštevy Albánska v príhovore pred desaťtisícmi ľudí odsúdil islamistických extrémistov za to, že zneužívajú náboženstvo na ospravedlnenie terorizmu.

"Nikto si nemôže myslieť, že sa môže skrývať za Boha, keď plánuje a pácha násilie a útlak," povedal pápež v Tirane, hlavnom meste prevažne moslimského Albánska.

"Nikto by nemal zneužívať náboženstvo na ospravedlňovanie činov, ktoré sú v rozpore s ľudskou dôstojnosťou a so základnými právami," dodal najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi, očividne tým karhajúc teroristické ťaženie militantných islamistov v Iraku a Sýrii, komentuje agentúra DPA.

K základným právam patrí "predovšetkým právo na život a náboženskú slobodu," povedal František. Vyzval na toleranciu, "obzvlášť tak významnú v našich časoch, keď extrémistické skupiny náboženstvo zneužívajú na skresľovanie a prekrúcanie rozdielov medzi vierami."

František pochválil mierové spolunažívanie väčšinových moslimov s kresťanmi v Albánsku. Túto balkánsku krajinu si vybral pre svoju prvú európsku cestu na to, aby ukázal, ako moslimovia a kresťania dokážu žiť mierumilovným spôsobom vedľa seba, a zároveň aby si uctil obete "príšerného ateistického režimu", sumarizuje DPA.

V Albánsku, štáte s 3,3 miliónmi obyvateľov, vládol až do roku 1990 tvrdý komunistický režim, počas ktorého boli mešity a kostoly zatvorené a ničené. Stalinistický diktátor Enver Hodža vyhlásil v roku 1967 Albánsko za prvý ateistický štát na svete.

Pápaež František máva ľuďom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu