Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Doneckí militanti prepustili 15 príslušníkov kyjevských vládnych síl

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

KYJEV - Proruskí militanti v ukrajinskom meste Doneck prepustili 15 príslušníkov kyjevských vládnych síl, ktorých zadržiavali ako zajatcov. Informovala o tom v nedeľu agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na vyhlásenie Borisa Filatova, námestníka Dnepropetrovskej oblasti pre domácu politiku.

"V Donecku sme vyzdvihli ďalších 15 zajatcov. Donecká strana ich prepúšťa na našu žiadosť bez výmeny alebo podmienok," uvádza sa vo Filatovovom vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti Facebook.

Počas piatkového stretnutia kontaktnej skupiny v bieloruskom Minsku sa predstavitelia Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dohodli na prímerí medzi Kyjevom a proruskými stúpencami nezávislosti, ktoré začalo platiť ešte v poobedňajších hodinách toho istého dňa.

Zúčastnené strany sa dohodli aj na medzinárodnom monitorovaní dodržiavania prímeria, uskutočňovaní výmeny zajatcov spôsobom "všetci za všetkých" a zabezpečení humanitárnej pomoci v bojových zónach.

Ukrajina sa zmieta v krutej občianskej vojne od apríla, keď Kyjev začal v juhovýchodných oblastiach krajiny vojenskú operáciu zameranú proti podporovateľom nezávislosti. Podľa odhadov Organizácie Spojených národov (OSN) bolo od začiatku tejto ofenzívy zabitých vyše 2500 ľudí a viac než 6000 osôb utrpelo zranenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu