Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Princ Harry má slúžiť v Iraku v blízkosti iránskych hraníc

Princ Harry
Princ Harry

LONDÝN - Britský princ Harry bude slúžiť v južnom Iraku s jeho vojenským plukom do konca februára a pravdepodobne sa bude podieľať na prieskumných misiách v blízkosti iránskych hraníc.

Píše o tom v sobotu britský denník Daily Mirror. Hovorkyňa britského ministerstva obrany správu označila za "úplne špekulatívnu", pretože nebolo prijaté žiadne konečné rozhodnutie o vystriedaní 19. ľahkej brigády v súčasnosti nasadenej v Iraku. Podľa jej slov k výmene síl má dôjsť do konca mája.

Nemenovaný vojenský zdroj však pre denník uviedol, že už je rozhodnuté o vyslaní Harryho, podporučíka pluku Blues and Royals. "Dopracovávajú sa posledné detaily, ale určite pôjde. Prirodzene bude bratý do úvahy jeho kráľovský štatút, ale bude v akcii," povedal zdroj. 22-ročný princ sa vyjadril, že nechce byť posudzovaný inak ako iní dôstojníci, s ktorými absolvoval výcvik v elitnej vojenskej akadémii Sandhurst, ktorú absolvoval minulý rok.

Druhý syn následníka britského trónu princa Charlesa a zosnulej princeznej Diany bude zrejme veliť jednotke 12 vojakov v ľahkých obrnených vozidlách, ktorí budú niekoľko dní až týždňov vykonávať prieskumnú činnosť v púšti. Podľa Daily Mirror má o tom britský minister obrany Des Browne informovať 26. februára.

V Iraku od začiatku invázie v marci 2003 zahynulo 132 Britov. V súčasnosti v blízkovýchodnej krajine pôsobí okolo 7100 britských vojakov, najmä v meste Basra a jeho okolí. Britská vláda sa vyjadrila, že chce stiahnuť z Iraku "tisíce" vojakov do konca tohto roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu