Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vírusom eboly sa nakazil ďalší americký lekár

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Nákaza vírusom ebola sa dnes potvrdila u ďalšieho Američana pôsobiaceho v Libérii. Je ním lekár, ktorý pracoval na gynekologicko-pôrodníckom oddelení misijnej nemocnice v libérijskej metropole Monrovia. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na cirkevnú organizáciu SIM USA, ktorá zariadenie prevádzkuje.

Organizácia so sídlom v meste Charlotte v americkom štáte Severná Karolína meno lekára nezverejnila, ale uviedla, že nepracoval s pacientmi chorými na ebolu. Len čo sa u neho začali prejavovať príznaky tohto nebezpečného ochorenia, dobrovoľne sa nechal izolovať. Neskôr ho previezli na izolačnú jednotku organizácie SIM USA v Monrovii. Podľa vyhlásenia SIM USA zatiaľ nie je jasné, kde sa lekár ebolou nakazil.

O vývoji epidémie eboly v západnej Afrike dnes vrcholní predstavitelia amerického zdravotníctva informovali aj prezidenta Baracka Obamu.

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest pred novinármi uviedol, že riaditeľ Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Tom Frieden pravidelne informuje prezidenta o najnovšom postupe CDC v boji s epidémiou eboly v západnej Afrike.

Frieden ešte pred stretnutím s Obamom varoval, že epidémia eboly ohrozuje stabilitu krajín na západe Afriky a vyzval na vykonanie okamžitých krokov, ktoré by viedli k jej zvládnutiu.

V tejto súvislosti americké ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že pomôže urýchliť vývoj lieku proti ebole. Spoločnosti Mapp Biopharmaceutical, ktorá na účinnej látke proti smrtiacemu vírusu pracuje, preto poskytne finančnú pomoc vo výške 42,3 milióna dolárov (32,7 milióna eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu