Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rusi sprísňujú dohľad nad internetom: Operátori sú bezradní, blogeri nahnevaní!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

MOSKVA – Rusko sprísňuje dohľad nad internetom a po novom žiada, aby tí, ktorí sa prihlásia na stránku cez verejnú bezdrôtovú sieť, poskytli svoje identifikačné údaje. Dnes o tom informovala agentúra Reuters s tým, že opatrenia už odsúdili mnohí blogeri.

Kremeľ kritiku odmieta a tvrdí, že ide o celosvetovú prax. Avšak problém majú aj telekomunikačné firmy, ktoré zatiaľ nevedia, ako podľa nových predpisov postupovať.  Nové obmedzenie prístupu k internetu podpísal premiér Dmitrij Medvedev už 31. júla, dekrét bol ale zverejnený až dnes. Kritici prezidenta Vladimira Putina hovoria v súvislosti s existujúcimi opatreniami o potláčaní opozície. Putin, ako Reuters pripomenul, v apríli vyhlásil, že internet je projektom americkej tajnej služby CIA a že je v súvislosti s voľným prístupom k celosvetovej sieti potreba prijať zákony na boj proti "terorizmu a extrémizmu". 

Opatrenie mnohých internetových operátorov prekvapilo, pretože nie je zatiaľ jasné, ako bude dodržiavanie regulí uskutočnené. Ruský minister spojov Nikolaj Nikiforov na Twitteri napísal, že nejde o nič mimoriadne a že podobná prax je vyžadovaná po celom svete, pretože používatelia sa registrujú pri prihlásení napríklad platobnými kartami alebo číslom mobilného telefónu. 

Jeden z prokremeľských zákonodarcov nové obmedzenie prístupu k internetu označil za potrebné, pretože je podľa neho potrebné zastaviť beztrestnú propagandu v štýle studenej vojny útočiacu proti Rusku. V Rusku platí rad zákonov, ktoré slobodu internetu regulujú. Vlastníci webov a serverov sú napríklad kvôli ochrane zdravia a rozvoja detí a mládeže povinní odstraňovať závadný obsah nielen z rozhodnutia súdu, ale aj na požiadanie príslušných orgánov, inak im hrozí zablokovanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu