Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Unikol tajný dokument odhaľujúci Putinove maniere: Ruský manuál na vymývanie mozgov!

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tak a je to vonku! Vladimir Putin si oficiálne necháva platiť internetových diskutérov, ktorí vysielajú do sveta politické posolstvo z Kremľa. Ročne táto taktika môže stáť Rusov až milión dolárov. Celú propagandistickú akciu odhalila skupina Anonymous International. Zachytila ich mailovú komunikáciu a zverejnila ju. Z tohto sa Putin len tak ľahko nevyvlečie.

Hackeri z Anonymous zachytili internetovú komunikáciu medzi "zamestnancami" organizácie sídliacej neďaleko Petrohradu a ich nadriadenými z Moskvy. A nebola to hocijaká komunikácia. Správy obsahovali pokyny na manipuláciu verejnej mienky v prospech Ruska.

Aj tieto praktiky zapadajú do konceptu informačnej vojny, ktorá prebieha súčasne s vojenskými akciami.

Zaplatení internetoví komentátori a blogeri sa majú podieľať na Putinovskej propagande v celej rade západných médií. Vytvoria si konto na konkrétnom webovom portáli ako napríklad Fox News, Politico alebo Huffingtonpost.

Potom mali presne nariadené koľko komentárov a koľko blogov treba napísať. Takto mali ovplyvniť mienku, aby bola naklonená ruskej politike na Ukrajine. Ich aktivity sa pravidelne stupňovali v čase dôležitých akcií Ruska. napríklad keď obsadzovali Krym alebo prebiehali ťažké boje na Ukrajine.

Postup falošných "trollov", ako sa nazývajú zaplatení internetoví diskutéri, bol značne prešpekulovaný. Všetci mali dostávať presné pokyny ako písať, čo písať a kde písať. A najmä ako podať správu anglo-americkému čitateľovi, aby vyvolala čo najširšiu debatu.

Začínať mali spoločenskými témami a postupne mali prejsť k politike. Denne mali presne určené množstvo práce. Na rôznych sociálnych sieťach mali napísať zhruba 50 príspevkov na spravodajské portály alebo na Twitter.

Portál Buzzfeed odhalil 21-ročnú Katarínu Aistovú ako obhajuje Putina
Zobraziť galériu (2)
Portál Buzzfeed odhalil 21-ročnú Katarínu Aistovú ako obhajuje Putina  (Zdroj: buzzfeed.com)

Hlava celej operácie má byť Viačeslav Volodin - prvý námestník vedúceho kancelárie ruského prezidenta. Hackeri vedia vystopovať aj finančné toky medzi agentúrou z Petrohradu a Kremľom.

Účinky platenej Putinovskej propagandy sú však na západe ľahko odhaliteľné. Čitatelia ich vedia rozoznávať a nenaletia im na ich príspevky. Dá sa teda povedať, že milión dolárov mesačne sa vyhadzuje do vzduchu, ale pre bohaté Rusko je to iba kvapka v mori.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu