Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nemecko varuje pred cestami do oblasti zasiahnutej ebolou, Briti prerušili lety

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecké ministerstvo zahraničných vecí dnes dôrazne odporučilo necestovať do afrických krajín Guinea, Libéria a Sierra Leone, v ktorých si epidémia eboly vyžiadala už stovky obetí. Rezort diplomacie zároveň upozornil, že môže dôjsť aj k ďalšiemu obmedzeniu možností opustiť spomínané štáty, informovala agentúra DPA.

Medzičasom registrujú prvé prípady eboly aj v najľudnatejšej krajine Afriky - Nigérii. Epidémiu sa zatiaľ napriek úsiliu medzinárodného spoločenstva nedarí zastaviť. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) avizovala v uplynulých dňoch program boja proti epidémii za 100 miliónov dolárov.

Okolo 149 miliónov eur uvoľní na pomoc spomínanej trojici najviac postihnutých afrických štátov Svetová banka. Nemecké ministerstvo rozvoja oznámilo dnes uvoľnenie sumy jeden milión eur na rovnaké účely.

Kým nemecká letecká spoločnosť Lufthansa zatiaľ vývoj v epidémiou zasiahnutej oblasti iba monitoruje a harmonogram svojich letov do regiónu nezmenila,  aerolínie British Airways podľa agentúry Reuters oznámili dočasné prerušenie letov do a z Libérie a Sierry Leone, pričom toto opatrenie predbežne platí do konca augusta.

75-tisíc ľudí v Španielsku podpísalo internetovú petíciu za prevoz kňaza s ebolou 

Už 75.000 Španielov podporilo internetovú petíciu za prevoz španielskeho duchovného Miguela Pajaresa, ktorý sa v Libérii infikoval vírusom eboly.

Sedemdesiatpäťročný kňaz, ktorý v tejto africkej krajine pracuje pre jednu mimovládnu organizáciu už osem rokov, by sa rád vrátil do vlasti, uviedol v telefonáte pre španielsku tlačovú agentúru EFE. Prítomnosť vírusu eboly v jeho organizme potvrdil pondelkový test. Pajares má podľa vlastných slov zlé skúsenosti so starostlivosťou v Libérii. "Nepomáhajú nám" povedal.

Popri duchovnom sú v nemocnici v Monrovii hospitalizované s rovnakou diagnózou aj dve misionárky, sestry Chantal Pascaline Mutwamene z Konga a Paciencia Melgarová z Rovníkovej Guiney. Celkove je od 1. augusta v karanténe šesť misionárov, uviedla tlačová agentúra DPA.

Podľa mimovládnej organizácie Nadácia Juan Ciudad sú pomery v nemocnici veľmi zlé. Hovorkyňa organizácie Adriana Castrová pre The Spain Report uviedla, že kňaz je veľmi slabý, má vysoké horúčky a čaká odpoveď z Madridu na svoju žiadosť o prevoz do vlasti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu