Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Putin nariadil vláde, aby pripravila odvetné opatrenia voči sankciám

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vláde, aby pripravila odvetné opatrenia voči najnovším sankciám, ktoré na Moskvu uvalil Západ v súvislosti s ukrajinskou krízou. Oznámila to dnes agentúra RIA Novosti.

Podľa Putina musí byť reakcia Ruska dôkladná a presne zacielená tak, aby podporila domácich výrobcov a nepoškodila ruských spotrebiteľov. 

"Už dnes som sformuloval takéto nariadenie," povedal šéf Kremľa počas návštevy Voronežskej oblasti. Putin podľa vlastných slov očakáva, že vláda splní úlohu, ktorou ju poveril, v blízkej budúcnosti.

Ruský prezident súčasne odsúdil nové západné sankcie ako pokus o ovplyvnenie ekonomiky politickými nástrojmi, ktorý Moskva nemôže akceptovať. 

Krajiny EÚ sa minulý týždeň dohodli na zavedení cielených hospodárskych sankcií proti Rusku. Opatrenia sú zamerané na ruský finančný sektor (obmedzenie vstupu ruských inštitúcií na finančné trhy EÚ), ropný priemysel, rezort obrany, citlivé vývojové technológie v oblasti energetiky a tiež na tovary dvojakého (civilného aj vojenského) využitia.

Nové sankcie voči Moskve zaviedli minulý týždeň aj Spojené štáty. Kroky Washingtonu majú postihnúť ruský energetický, zbrojársky a finančný sektor vrátane veľkých bánk. Americký prezident Barack Obama vyjadril presvedčenie, že nové americké a európske opatrenia povedú k oslabeniu už aj tak slabej ruskej ekonomiky. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu