Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Moldavsko požiadalo Rusko o stiahnutie vojakov z Podnesterska

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KIŠIŇOV - Moldavská vláda dnes požiadala Rusko, aby stiahlo svoje jednotky a zbrane z Podnesterska, odštiepeneckej republiky na východe Moldavska, oznámila agentúra AP.

Ministerstvo zahraničných vecí v Kišiňove vyzvalo Moskvu, aby z Podnesterska stiahla svojich približne 1500 vojakov a tisíce ton zbraní. Moldavsko pripomenulo, že Kremeľ sa k takémuto kroku zaviazal už v roku 1999 na summite Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Napätie vo vzťahoch medzi Moskvou a Moldavskom vzrástlo po tom, ako bývalá postsovietska republika v júni podpísala asociačnú dohodu s Európskou úniou. Ruské úrady nedávno vydali embargo na dovoz moldavského ovocia. Administratíva ruského prezidenta Vladimira Putina tento týždeň obvinila prozápadnú moldavskú vládu zo snáh o destabilizáciu celého regiónu. 

Podnestersko je medzinárodne neuznaný, ale de facto samostatný štát, vyhlásený začiatkom roku 1992 po krátkom konflikte medzi moldavskou a podnesterskou armádou podporovanou sovietskymi vojakmi. Separatistický región s hlavným mestom Tiraspol zaberá približne 17 percent moldavského územia a vláda v Kišiňove nad ním nemá žiadnu kontrolu, k čomu napomáha aj prítomnosť ruských "mierových síl". 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu