Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Izrael treba vziať na zodpovednosť za zločiny v Gaze, tvrdí OSN

Navy Pillayová
Navy Pillayová (Zdroj: TASR)

ŽENEVA - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová je presvedčená, že Izrael počas ofenzívy v Pásme Gazy porušuje medzinárodné právo a medzinárodné spoločenstvo by ho malo brať na zodpovednosť za spáchanie vojnových zločinov. Medzi tie zaraďuje úmyselné útoky proti civilným domov, školám, nemocniciam a budovám OSN, čo je podľa nej jasným porušením Ženevských konvencií.

"Nemôžeme dovoliť, aby pokračovala takáto beztrestnosť," vyhlásila vo štvrtok Pillayová, podľa ktorej medzinárodné právo porušuje aj hnutie Hamás, a to odpaľovaním rakiet aj na obývané územia Izraela. Spojené štáty podrobila komisárka kritike za to, že nedokázali využiť svoj vplyv na židovský štát a zastaviť krviprelievanie v Pásme Gazy. Pillayovú poburuje aj to, že USA vždy vetujú všetky rezolúcie proti Izraelu v orgánoch OSN.

"Izraelčanom poskytli ťažké zbrane, ktoré teraz používa v Gaze, ako aj jednu miliardu dolárov na protiraketový štít na ochranu Izraelčanov pred raketovými útokmi. Takúto ochranu však občanom Gazy neposkytli," povedala. Za štyri týždne izraelskej ofenzívy v Pásme Gazy zahynulo už vyše 1372 Palestínčanov, väčšinou civilistov. Asi 7000 ľudí bolo zranených. Na izraelskej strane hlásia 56 zabitých vojakov a troch mŕtvych civilistov, 400 vojakov utrpelo zranenia. Vyše 200 000 Palestínčanov utieklo pred bojmi zo svojich domovov.

USA kritizovali Izrael za ostreľovanie zariadenia OSN a civilné obete

Ostreľovanie zariadenia OSN v Gaze, ktorého sa tento týždeň dopustila izraelská armáda, je podľa hovorcu Bieleho domu neprijateľné a neobhájiteľné. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. "Ostreľovanie zariadenia OSN, v ktorom bývajú nevinní civilisti utekajúci pred násilím, je absolútne neprijateľné a absolútne neobhájiteľné," vyhlásil hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

Pentagón dnes vyzval Izrael, aby urobil viac pre ochranu životov civilistov v priebehu vojenských operácii v Gaze. Konflikt si podľa amerického najvyššieho velenia vyžiadal priveľkú cenu na civilnom obyvateľstve.

"Straty na civilistoch v Gaze boli privysoké. A už je jasné, že Izraelčania musia urobiť viac, aby splnili svoje veľmi vysoké štandardy - ich veľmi vysoké a veľmi verejné štandardy - na ochranu životov civilistov," povedal hovorca Pentagónu plukovník Steve Warren.

Podľa predstaviteľov Gazy prišlo pri vojenskej ofenzíve v pásme o život 1370 Palestínčanov, väčšina z nich boli civilisti. Židovský štát uvádza, že zahynulo 56 izraelských vojakov a traja civilisti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu