Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kongres podporil izraelský systém protivzdušnej obrany Železná kupola

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký Kongres schválil dnes balík pomoci vo výške 225 miliónov dolárov na podporu izraelského systému protivzdušnej obrany nazvaného Železná kupola, informovala agentúra AP.

Návrh musí teraz podpísať americký prezident Barack Obama. Snemovňa reprezentantov ho schválila v pomere hlasov 395-8 po tom, čo ho Senát v piatok odsúhlasil ako prvý.

Peniaze budú určené na opätovné doplnenie Železnej kupoly, ktorej sa pripisuje zostrelenie desiatok rakiet prichádzajúcich za uplynulé tri týždne zo strany palestínskych militantov. Izraelský systém Železná kupola, ktorý čiastočne financovali Spojené štáty, zostrelil počas terajšieho konfliktu v Gaze väčšinu z rakiet odpálených palestínskymi militantmi z pásma na izraelské mestá.

Počas 25 dní trvajúcej vojny v pásme Gazy doposiaľ prišlo o život viac než 1400 Palestínčanov - väčšinou civilistov - a vyše 60 Izraelčanov, väčšinou vojakov, pripomína AP.

Americký Senát schválil 225 mil. dolárov pre izraelský protivzdušný systém 

"Vysielame jasný odkaz Hamasu, že jeho teroristické taktiky a snahy terorizovať izraelské obyvateľstvo nebudú úspešné," vyhlásil líder republikánov v Senáte Mitch McConnell.

Hlasovanie v Senáte prišlo po tom, ako ministerstvo zahraničných vecí USA vo štvrtok oznámilo dodávky munície pre Izrael, a v deň, keď v pásme Gazy po niekoľkých hodinách stroskotalo prímerie pôvodne dohodnuté na 72 hodín.

Izraelský systém Železná kupola, ktorý čiastočne financovali Spojené štáty, zostrelil počas terajšieho trojtýždňového konfliktu v Gaze väčšinu z rakiet odpálených palestínskymi militantmi z pásma na izraelské mestá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu