Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prestalo sa bojovať, v Gaze začalo ďalšie humanitárne prímerie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Dvanásťhodinové humanitárne prímerie, ktorého uzavretie požadovala OSN, začalo dnes ráno o 08.00 h miestneho času (07.00 SELČ) platiť v pásme Gazy.

Izrael, palestínske militantné hnutie Hamas i ostatné ozbrojené frakcie v Gaze prisľúbili, že na 12 hodín prerušia všetky bojové operácie. Bezprostredne však nebolo jasné, či tak obe strany aj skutočne urobili, píšu svetové tlačové agentúry.

Izraelská armáda uviedla, že počas trvania prímeria vojenské akcie v pásme Gazy zastaví, ale bude pokračovať v pátraní po tajných cezhraničných tuneloch.

Súčasne varovala, že zareaguje na akýkoľvek pokus teroristov o zneužitie "humanitárneho okna" na útoky voči izraelským vojakom alebo civilistom. Vystríhala tiež evakuovaných obyvateľov Gazy pred návratom domov.

O dlhodobejšom pokoji zbraní by sa dnes malo rokovať v Paríži, kam Francúzsko pozvalo šéfov diplomacií USA, Británie, Nemecka, Talianska, EÚ, Turecka a Kataru. Na schôdzke nebudú prítomní predstavitelia Izraela, Hamasu ani Palestínskej samosprávy.

Podľa palestínskych zdrojov zahynulo počas 18 dní trvajúceho konfliktu v Gaze už minimálne 865 Palestínčanov (prevažne civilistov) a 5730 utrpelo zranenia. Izrael udáva na svojej strane 36 mŕtvych vrátane 32 vojakov.

Pri ostreľovaní tankami zomrelo 18 členov jednej palestínskej rodiny

Osemnásť Palestínčanov z jednej rodiny zahynulo pri ostreľovaní izraelskými tankami v južnej časti pásma Gazy. Oznámil to miestny minister zdravotníctva Ašraf Kidra len krátko predtým, ako dnes vstúpilo do platnosti 12-hodinové humanitárne prímerie, na ktorom sa dohodli Izrael a hnutie Hamas.

Šéf rezortu zdravotníctva pásma Gazy podľa agentúry Reuters spresnil, že 18 členov rodiny Nadžárovcov bolo od štvrtka uviaznutých vo svojom dome v dedine Chúzá, východne od mesta Chán Júnis, a že mnoho ďalších osôb utrpelo pri tankovej paľbe izraelského vojska zranenia.

Počet Palestínčanov zabitých od 8. júla - začiatku izraelskej ofenzívy v Gaze - tak stúpol na 881, väčšinou civilistov, rekapituluje Reuters.

Dvanásťhodinové prímerie, ktorého uzavretie požadovala OSN, začalo v pásme Gazy platiť dnes ráno o 08.00 h miestneho času (07.00 SELČ). Izrael, palestínske militantné hnutie Hamas i ostatné ozbrojené frakcie v Gaze prisľúbili, že na 12 hodín prerušia všetky bojové operácie.

Izraelská armáda uviedla, že počas trvania prímeria vojenské akcie v pásme Gazy síce zastaví, ale bude pokračovať v pátraní po tajných cezhraničných tuneloch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu