Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hamas navrhuje nové 24-hodinové prímerie v Gaze

 Izraelské tanky zasiahli nemocnicu, Palestínčania hlásia štyroch mŕtvych
Izraelské tanky zasiahli nemocnicu, Palestínčania hlásia štyroch mŕtvych (Zdroj: SITA)

GAZA - Islamistickí militanti z hnutia Hamas sa dohodli na 24-hodinovom humanitárnom prímerí vo svojom ozbrojenom konflikte s Izraelom v pásme Gazy, ktoré sa podľa ich hovorcu malo začať dnes o 11.00 h GMT (13.00 h SELČ).

"V reakcii na príhovor OSN, ako aj s prihliadnutím na situáciu našich ľudí a pri príležitosti sviatku íd al-fitr sa frakcie odporu dohodli, že podporia 24-hodinové humanitárne prímerie so začiatkom v nedeľu o 14.00 h (miestneho času)," povedal agentúre Reuters hovorca Hamasu Samí abú Zuhrí.

Izrael bezprostredne na toto vyhlásenie nereagoval. Židovský štát totiž dnes už zrušil 24-hodinové prímerie po tom, čo Hamas vypálil celý príval rakiet na južný a stredný Izrael.

Hovorca izraelskej armády podplukovník Peter Lerner nepovedal, či počas obdobia navrhovaného Hamasom bude zachovávať pokoj zbraní aj izraelská strana, uviedol však, že armáda bude pokračovať v ničení podzemných vojenských tunelov Hamasu.

Moslimský sviatok íd al-fitr, uvedený hovorcom Hamasu ako jeden z dôvodov vyhlásenia ich prímeria, sa začne v pondelok alebo utorok - v závislosti od toho, kde sa kedy ukáže mesačný nov. Trvá tri dni a je ukončením pôstneho mesiaca ramadán.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu