Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tehotná žena zomrela pri bombardovaní v Gaze: Z jej tela zachránili bábätko!

Výbuch v Gaze
Výbuch v Gaze (Zdroj: SITA)

GAZA - V Pásme Gazy sa podarilo zachrániť dieťa pri pôrode tehotnej ženy, ktorá zomrela pri izraelskom nálete. Jej dieťa bolo živé a narodilo sa predčasne, informovala dnes stanica BBC. Konflikt si za 19 dní vyžiadal podľa oficiálnych činiteľov na palestínskej strane cez 900 obetí a na izraelskej štyri desiatky.

Medzi palestínskymi mŕtvymi je cez 190 detí, medzi izraelskými 37 vojakov. Od 7:00 SELČ platí dvanásťhodinové humanitárne prímerie. Mnohí Palestínčania sa vracajú do svojich domov, ďalší prehľadávajú trosky. Podľa agentúry AFP odvolávajúcu sa na palestínskych zdravotníkov v nich našli od rána telá ďalších 76 mŕtvych. 

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) dnes ohlásil v Ženeve útoky na dve svoje sanitky. Zomrel pri nich jeden dobrovoľník. Jacques de Maio, ktorý vedie delegáciu MVČK pre Izrael a palestínske územia, povedal, že ambulancie boli jasne označené logom organizácie.  "Útoky na sanitky, nemocnice a zdravotnícky personál sú vážnym porušením vojnového práva," povedal. Kto piatkový útok spáchal, nie je jasné. MVČK požiadal obe strany konfliktu, aby brali ohľad na zdravotníkov a chránili ich. 

Mahmúd Chaláf, ktorý býva v Pásme Gazy, informoval AFP, že sa kvôli bojom uchýlil do kresťanského kostola a tam sa pod sochou Ježiša päťkrát denne modlí moslimskú modlitbu. "Nechávajú nás (kresťania) modliť sa tu. Zmenili sme na nich názor. Predtým som ich nepoznal, ale teraz ich považujem za bratov," povedal Chaláf. Pochádza zo severu Pásma Gazy a musel sa uchýliť do starého mesta v Gaze pred izraelskými náletmi. 

Chaláf povedal, že sa v gréckom ortodoxnom kostole vždy otočí k Mekke, kľakne si a modlí sa po moslimskom spôsobe. Pravidelná modlitba bola v týchto dňoch o to dôležitejšia, pretože bol pôstny mesiac ramadán. 

"Kresťania sa samozrejme nepostia, ale dávajú si pozor a vo dne pred nami nejedia. Keď sú s nami, nefajčia ani nepijú," povedal Chaláf.  Viac ako kresťania mu prekáža stres z bojov. "Za normálnych okolností som praktizujúci moslim, ale v čase tohto ramadánu som vo dne fajčil a ani som sa nepostil zo strachu, ktorý vyvoláva vojna," priznal Palestínčan. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu