Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bezpečnostná rada OSN sa dohodla na požiadavke nastolenia prímeria v Gaze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Členovia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) sa dohodli na znení vyhlásenia vyzývajúceho na "okamžité a bezpodmienečné humanitárne prímerie v pásme Gazy", kde prebiehajú boje medzi izraelskou armádou a príslušníkmi hnutia Hamas. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Zástupca Rwandy, ktorá v súčasnosti BR OSN predsedá, oznámil, že členovia BR sa dohodli na vyhlásení, ktorým obe strany konfliktu v pásme Gazy zároveň vyzývajú na "zapojenie sa do úsilia o dosiahnutie trvalého a všeobecne dodržiavaného prímeria založeného na egyptskej iniciatíve".

Bezpečnostná rada bude o vyhlásení hlasovať v čase, keď moslimské krajiny oslavujú sviatok íd al-fitr, ktorým sa tradične končí pôstny mesiac ramadán.

Vo vyhlásení BR OSN, ktorého znenie sa agentúre AP podarilo získať, sa ďalej píše, že humanitárne prímerie umožní zabezpečenie naliehavo potrebnej pomoci pre pásmo Gazy. Vyhlásenie zároveň vyzýva Izrael a Hamas "aby prijali a bezvýhradne dodržiavali humanitárne prímerie počas sviatku íd al-fitr, ako aj po jeho skončení".

Izrael priznal, že školu v Gaze zasiahol mínometný granát

Izraelská armáda v nedeľu priznala, že jej príslušníci vypálili mínometný granát, ktorý vybuchol na dvore školy prevádzkovanej Organizáciou Spojených národov (OSN) v pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AP.

Izrael však zároveň uviedol, že dvor bol v čase výbuchu prázdny a je nepravdepodobné, že by granát mohol niekoho zabiť.

Palestínski predstavitelia naopak tvrdia, že minulý štvrtok zasiahli školu v meste Bajt Hanún tri tankové strely, ktoré zabili 16 ľudí a desiatky ich zranili. Škola prevádzkovaná Úradom OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) slúžila ako dočasné útočisko pre Palestínčanov, ktorí v dôsledku bojov v pásme Gazy prišli o strechu nad hlavou.

Hovorca izraelskej armády Peter Lerner uviedol, že interné vyšetrovanie preukázalo "dopad jediného zablúdeného mínometného granátu" na dvor školy, pričom je "krajne nepravdepodobné, že by výbuch tohto granátu niekoho zabil".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu