Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kerry v Izraeli: Urobili sme niekoľko krokov vpred, ale rozhodne treba pokračovať

John Kerry priletel do Tel Avivu
John Kerry priletel do Tel Avivu (Zdroj: SITA)

JERUZALEM - Americký minister zahraničných vecí John Kerry, ktorý dnes pricestoval do Izraela, povedal, že snahy o ukončenie už 16 dní trvajúcich bojov medzi Izraelom a hnutím islamského odporu Hamas, vládnucim v pásme Gazy, dosiahli určitý pokrok.

"Rozhodne sme urobili niekoľko krokov vpred. Ale treba pokračovať," povedal Kerry krátko po príchode do Jeruzalema, kde sa už po druhý raz tento týždeň stretne s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom. Podrobnosti odmietol uviesť, informovala agentúra Reuters.

Kerry i Pan sa na Blízkom východe pokúšajú sprostredkovať nové prímerie medzi Izraelom a Hamasom. V najnovšom kole násilností medzi nimi, ktoré sa začalo 8. júla, už bolo zabitých vyše 630 Palestínčanov a približne 30 Izraelčanov. 

Kerry do Tel Avivu priletel z egyptskej Káhiry aj napriek zákazu letov amerických lietadiel do Izraela, vyhláseného v utorok po dopade raketovej strely vystrelenej z pásma Gazy do blízkosti tamojšieho medzinárodného letiska. 

Podľa hovorkyne amerického ministerstva Jen Psakiovej chce navštíviť aj Predjordánsko a stretne sa s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom, predsedom palestínskej samosprávy Mahmúdom Abbásom a izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Ozbrojený konflikt už začal mať aj dosah a vplyv na izraelskú ekonomiku. Predstavitelia armády a ministerstva financií uviedli, že prvých desať dní operácie si vyžiadalo priame náklady vo výške dvoch miliárd šekelov - čo je v prepočte okolo 585 miliónov dolárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu