Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Holandský veľvyslanec pri EÚ: Moskvu čakajú sankcie, ak nepomôže pri vyšetrovaní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí EÚ už v priebehu najbližších dní môžu prijať reštriktívne opatrenia voči Rusku, ak nebude "okamžite a plne" spolupracovať s vyšetrovateľmi havárie letu MH17 nad ukrajinským územím. Uviedol to dnes vedúci Stáleho zastúpenia Holandska pri EÚ Pieter De Gooijer.

Holandský veľvyslanec pri EÚ vyjadril presvedčenie, že dnešné zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli vyústi do prijatia spoločného vyhlásenia ministrov, ktorí ukážu odhodlanie konať, ak ruská strana nezačne spolupracovať pri vyšetrovaní pádu malajzijského Boeingu 777, v ktorom zahynulo aj 193 občanov Holandska.

"Je to otázka dní. Jednota EÚ má podľa nášho názoru zásadný význam pre verejnosť, ale najmä vo vzťahoch s Ruskom. (...) Táto tragická udalosť predstavuje zásadnú zmenu a my zaistíme, že budú prijaté konkrétne opatrenia," povedal veľvyslanec. Hneď ako sa zistí, kto bol zodpovedný za predpokladané zostrelenie lietadla, bude Holandsko požadovať potrestanie páchateľov.

EÚ nerozhodla o nových sankciách voči Rusku, diskusie pokračujú vo štvrtok 

Členské štáty EÚ rokujú o možnosti uvalenia nového balíka sankcií na Rusko v prípade, ak Moskva nebude spolupracovať pri vyšetrovaní okolností zrútenia malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na diplomatické zdroje z Bruselu.

Súčasťou balíka by mohli byť kapitálové reštrikcie, ako aj sankcie vzťahujúce sa na obranný sektor, produkty použiteľné pre civilné i vojenské účely, a tiež na oblasť energetických technológií.

Podľa diplomatov šéfovia diplomacií štátov EÚ na dnešnom zasadnutí v Bruseli nerozhodli o konkrétnych menách alebo subjektoch, ktorých by sa mali týkať nové sankcie. Diskusie budú pokračovať vo štvrtok na základe návrhu, ktorý má predložiť Európska komisia. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu