Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nie všetci fanúšikovia uniesli prehru 1:7, polícia mala plné ruky práce

Zhorené autobusy, ktoré zapálili nespokojní fanúšikovia
Zhorené autobusy, ktoré zapálili nespokojní fanúšikovia (Zdroj: TASR)

RIO DE JANEIRO - Brazília sa dnes zobudila do prvého dňa po najvyššej prehre v histórii svetových futbalových šampionátov, ktorú jej reprezentácia utŕžila práve na domácej pôde v utorkovom semifinále s Nemeckom (1:7).

Pre väčšinu Brazílčanov je to "národná hanba", udalosť, ktorá len tak neprebolí a zrejme sa na ňu bude dlho spomínať v tých najnegatívnejších súvislostiach.

Pre politickú reprezentáciu najväčšej latinskoamerickej krajiny je to správa maximálne neželaná, veď iba okolo 90 dní chýba v Brazílii, ktorej mal práve vytúžený šiesty titul svetových šampiónov nechať zabudnúť na každodenné problémy, sužujúce občanov, do blížiacich sa volieb. Zatiaľ možno iba tušiť, akými rôznymi spôsobmi sa súčasná frustrácia Brazílčanov môže v nich prejaviť.

Uplynulú noc zažili obyvatelia i návštevníci krajiny v niektorých jej veľkomestách aj výtržnosti sklamaných fanúšikov, násilnosti, prepady i viaceré krádeže.

Príslušníci poriadkových zložiek mali plné ruky práce. Viacero výtržníkov skončilo v putách, medzi nimi aj neplnoleté osoby.

V Sao Paule podpálili násilníci 23 autobusov, z ktorých 20 bolo zaparkovaných v depe dopravného podniku, i najmenej dva automobily. Došlo aj k rabovaniu v obchode s elektrickými spotrebičmi.

Jeden z nemeckých fanúšikov, ktorí sa do výtržností podľa informácií tlačovej agentúry DPA nezapojili, utrpel pri incidente v hľadisku štadióna v Belo Horizonte počas stretnutia zranenie ucha a dočasne prestal počuť na pravé ucho. Zdravotníci mu priamo na štadióne poskytli prvú pomoc a nevyhnutné ošetrenie.

Najmenej štyroch výtržníkov vyhostili zo štadióna. V uliciach mesta, ktoré sa do brazílskej futbalovej histórie zapíše čiernymi písmenami, musela polícia po stretnutí použiť slzotvorný plyn a zadržala viacero násilníkov.

V meste Salvador museli po výtržnostiach zrušiť plánovaný koncert Lea Santanu, aj tam došlo k zadržaniu viacerých ľudí.

Bitky vyvolali obavy a strach aj u návštevníkov Copacabany v Riu de Janeiro, odkiaľ polícia hlásila aj prepady. Väčšina fanúšikov brazílskeho Selecaa však odchádzala spred veľkoplošných obrazoviek smerom domov s obrovským smútkom, avšak pokojne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu