Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kruté praktiky českého podnikateľa Krejčířa: Únos a mučenie

Radovan Krejčíř
Radovan Krejčíř (Zdroj: SITA)

JOHANNESBURG - Český podnikateľ Radovan Krejčíř čelí pred súdom v Juhoafrickej republike vážnemu obvineniu, že nariadil únos človeka, a že ho osobne mučil, aby z neho vymohol informáciu ohľadom drog, ktoré chcel predať.

Vyplýva to podľa juhoafrických serverov z dnešnej výpovede prvého svedka obžaloby Petera Vusiho Msimanga, ktorý vraj Krejčířovo nemilosrdné správanie na vlastné oči videl. Krejčíř a päť ďalších osôb, ktoré sú spolu s ním obžalované z únosu, mučenia a pokusu o vraždu, predtým pred juhoafrickým súdom vyhlásili, že sú nevinní. Krejčíř je tiež obvinený s jedným z jeho spoločníkov z obchodu s drogami.

Obeťou zločinu, z ktorého je Krejčíř obžalovaný, bol podľa prokuratúry brat drogového kuriéra s prezývkou Doktor, ktorý údajne pre Krejčířa prevážal 25 kilogramov pervitínu v hodnote 24 miliónov randov aj s drogami zmizol. Muža prezývaného Doktor vraj chcel český podnikateľ vypátrať cez Doktorovho brata Bhekiho Lukheleho.

Msimango, ktorý bol Krejčířovými spoločníkmi prizvaný, aby pomohol pri pátraní, opísal , ako Krejčíř na uneseného so svojimi kumpánmi v kancelárii svoje záložne a zmenárne tvrdo dotieral.

"Všetci sa ho pýtali, kde je jeho brat Doktor. On im povedal, že nevie a že ho videl naposledy pred dvoma dňami," vypovedal svedok podľa serveru News24. Muži svoju obeť, ktorá mala zviazané ruky a stála čelom k stene, začali biť. Krejčíř potom nariadil, aby mu dali dole z hlavy vrece.

Krejčíř podľa Msimanga povedal: "Pozri sa na mňa. Vieš, kto ja som? Prečo mi klameš o svojom bratovi? Chceš zomrieť ako vojak? Tak dobre." Potom vzal kanvicu s vriacou vodou a vylial ju nešťastníkovi na hlavu.

"Ten chlapec vydal neznesiteľný výkrik. Potom prestal a začal sa triasť," pokračoval vo svojom svedectve Msimango.

Mučený muž potom nakoniec sám chcel z mobilu zavolať Doktor . Krejčíř nariadil svojim mužom, aby ho odviezli preč z jeho kancelárie, aby mohol zavolať .

Msimango išiel s nimi. Lukhele vraj svojmu bratovi povedal: "Doktor, môj život je v tvojich rukách. Vráť, čo dlhuješ tým ľuďom."

Potom sa telefónu chopil jeden z Krejčířových spoločníkov a vyzval Doktora, aby "to všetkým uľahčil" a vrátil kontraband. Oslovený muž im odpovedal, že ide o provokáciu a varoval ich pred trestom za únos. Stretnúť sa s Krejčířom, ktorému tvrdil, že sa "zásielka" stratila, už nechcel , pretože sa obával o svoj ​​život.

Krejčíř podľa prítomných novinárov pôsobil pri vstupe do súdnej siene uvoľneným dojmom, celý čas si vraj k Msimangově výpovedi robí starostlivo poznámky. V radoch divákov údajne opäť sedela Krejčírova manželka Kateřin.

V piatok sa obhajoba sťažovala  že nedostala všetky požadované dokumenty, a nemohla sa tak na proces dostatočne pripraviť. Súd následne nariadil prokurátorovi, aby požadované časti spisu obhajcom vydal.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007, zatknutý bol vlani v novembri a odvtedy je vo väzbe. Štyri jeho doterajšie žiadosti o prepustenie na kauciu neuspeli. Koncom apríla bol navyše novo obžalovaný z podielu na minuloročnej vražde Zimbabwčania Phumlaniho Ncubea, ktorý pre neho vraj pracoval ako vymáhač dlhov. Súd bude tento prípad, v ktorom sú obžalovaní ďalší traja ľudia, riešiť jednotlivo.

Juhoafrické médiá Krejčířa spájajú najmenej s desiatkou vrážd a ďalších trestných činov. Podľa reportérov bol jednou z kľúčových postáv johannesburgskej podsvetia, za žiadny trestný čin tu ale odsúdený nebol.

Na juh Afriky Krejčíř presídlil zo Seychel, kam v roku 2005 utiekol pred policajným vyšetrovaním v Česku. V Juhoafrickej republike Krejčíř požiadal o azyl, čo komplikuje českú žiadosť o jeho vydanie. Až do vyriešenia azylového konania totiž nemôže byť kvôli utečencov statusu deportovaný. Českým súdom bol právoplatne odsúdený na 10,5 roka väzenia za viac než polmiliardovej daňový únik a ďalšie kauzy ešte neskončili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu