Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

NATO pre väčšiu bezpečnosť vyslalo bojové lietadlá aj do Rumunska

CF-18
CF-18 (Zdroj: wikimedia.org)

BRUSEL - Šesť kanadských bojových lietadiel typu CF-18 priletí na územie Rumunska. Uviedla dnes Severoatlantická aliancia na svojej internetovej stránke. Ide o ďalší krok aliancie, ktorá sa v súvislosti s postojom Ruska k ukrajinskej kríze snaží uistiť spojencov v strednej a východnej Európe, že so zaručením ich bezpečnosti to myslí vážne.

Podľa informácií NATO, kanadské lietadlá už opustili svoje domovské základne v Kanade. Kanadské stíhačky v Rumunsku dopĺňajú širšiu mozaiku budovania bezpečnosti, nakoľko do Poľska a pobaltských krajín už dorazili stíhačky z Francúzska, Británie a Dánska.

Vo štvrtok 1. mája bojové lietadlá z Poľska, Británie a Dánska oficiálne prevezmú od USA velenie operácie na sledovanie vzdušného priestoru Estónska, Litvy a Lotyšska, v rámci posilnených kolektívnych ochranných opatrení dohodnutých spojencami začiatkom apríla. Poľsko sa na tejto misii bude podieľať štyrmi lietadlami MiG-29, ku ktorým sa pripoja štyri britské Typhoony, vzlietajúce z územia Litvy, a štyri dánske F-16 z leteckej základnej Amari v Estónsku.

Slávnostný ceremoniál odovzdávania velenia na ďalšie štyri mesiace sa uskutoční dnes na litovskej leteckej základni pri meste Šiauliai. Američania mali na starosti túto operáciu od začiatku tohto roka.

Od pondelka sú na leteckej základni v poľskom Malborku aj štyri francúzske lietadlá Rafale, ktoré sa podľa informácií NATO budú zapájať do operácií zameraných na odbornú prípravu, výcvik a aktivít leteckej polície.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu