Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šéf Pentagónu skritizoval Česko za nízke náklady na armádu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/PRAHA - Spojené štáty nie sú spokojné s vojenským rozpočtom Českej republiky, ktorý je dvakrát nižší, než predpokladajú súčasné pravidlá Severoatlantickej aliancie. Vyplynulo to z utorňajšieho stretnutia českého ministra obrany Martina Stropnického v USA s jeho americkým partnerom Chuckom Hagelom.

Informovali o tom spravodajské portály iDNES.cz a Novinky.cz. "Bolo to proste povedané zdvorilo, ale jasne," uviedol Stropnický. Hagel podľa jeho slov upozornil, že ČR dáva na obranu málo, necelých 1,1 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Členské krajiny NATO sa však zaviazali, že budú míňať na armádu najmenej dve percentá HDP.

"Je dosť ťažké, aby ste ako krajina, ktorá platí 1,8, 1,9 alebo dve percentná, posielala svojich vojakov podľa článku 5 do krajiny, ktorá platí 0,8 percenta, a doma to obhájila," poukázal Stropnický na postavenie USA voči väčšine ich európskych spojencov.

Stropnický uviedol, že pre Česko z toho vyplýva nutnosť zvýšiť armádny rozpočet. Dodal, že sa to nedá urobiť skokom, ale ide o celkový trend. To znamená zastaviť znižovanie výdavkov a postupne ich zvyšovať tak, ako to umožní hospodársky rast. Stropnický sa údajne s Hagelom zhodli, že by záväzok zvýšenia rozpočtov mal jednotne zaznieť na jesennom summite NATO v Cardiffe vo Walese. Jednotlivým ministrom a vládam sa to potom bude podľa českého politika ľahšie obhajovať pred verejnosťou.

V súvislosti s ukrajinskou krízou, ktorá teraz najviac oživila debaty okolo obranných rozpočtov členov NATO, Stropnický pripomenul americkému kolegovi, že ČR ponúkla aliancii štyri stíhačky Gripen na využitie pri ochrane východných hraníc pobaltských štátov alebo Poľska.

Web Novinky.cz priniesol informáciu, že USA v tejto chvíli nepočítajú s podielom Česka na posilnení obrany východných členov NATO.

Stropnický tiež Hagela v Pentagóne informoval, že Česko by malo záujem zapojiť sa do pravidelných spoločných cvičení USA a Poľska a tie by sa mohli konať aj na základni v českom meste Čáslav. Český minister obrany počas návštevy USA vystúpi aj na konferencii vplyvnej Atlantickej rady k 15. výročiu rozšírenia aliancie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu