Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Londýn chce poslať ďalšie stíhačky na Pobaltie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Britská vláda je pripravená poslať na Pobaltie ďalšie dve bojové stíhačky v záujme upokojenia spojencov v regióne združených v rámci NATO. V súvislosti s politickou krízou na Ukrajine to v utorok potvrdil britský premiér David Cameron.

Podľa jeho slov by na severovýchod Európy mohli odletieť ďalšie dva stroje typu Typhoon, ktoré by sa tak pripojili k štyrom lietadlám rovnakého označenia prítomným v regióne od konca apríla. Podľa Camerona je "veľmi potrebné dať našim východným partnerom uistenie, prevziať zodpovednosť a zaručiť tak, že Británia zohráva svoju úlohu".

Líder Spojeného kráľovstva zároveň podotkol, že Londýn sa zúčastní na rozšírených cvičeniach NATO na území Lotyšska, Estónska a Litvy plánovaných na najbližšie mesiace.

Na Pobaltie koncom apríla prileteli štyri stíhačky francúzskeho letectva a rovnaký počet strojov britských síl, aby sa stali súčasťou hliadkovacej misie v regióne. Ide o reakciu na dianie a napätú situáciu na východe Ukrajiny.

S lietadlami prišiel aj 70-členný francúzsky vojenský personál, pričom v minulých týždňoch prišlo do regiónu 600 vojakov USA, ktoré ešte v marci poslali šesť stíhačiek F-15. Estónsko, Lotyšsko a Litva totiž majú s Rusmi dlhodobo napäté vzťahy a obávajú sa ďalšieho vývoja napätej situácie na východe Ukrajiny po ruskej anexii ukrajinského Krymu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu