Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Zahraničné médiá analyzujú najmä úspechy Jobbiku

Voľby v Maďarsku
Voľby v Maďarsku (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Zahraničné médiá v súvislosti s včerajšími parlamentnými voľbami v Maďarsku, ktoré výrazným spôsobom vyhral vládny blok Fidesz-KDNP, si všímajú najmä úspechy ultrapravicového Jobbiku, ale upozorňujú aj na negatíva vládnych opatrení. Píše o tom dnes internetové vydanie maďarského denníka Népszabadság.

Výsledky potvrdzujú, že Orbánova populistická a euroskeptická rétorika sa stala v kruhoch Maďarov obľúbenou, cituje denník britskú BBC.

Britský týždenník The Economist podotkol, že víťazstvo Fideszu možno sčasti ďakovať slabej ľavicovej opozícii. Reuters dodáva, že ľavica je opäť na dne a že mnohí sa domnievajú, že v rukách Viktora Orbána sa sústredilo príliš veľa moci. Jeho doterajšie kroky však odradili množstvo investícií, ktoré Maďarsko bude v budúcnosti potrebovať.

Podľa výsledkov pri 98-percentnom spracovaní odovzdaných voličských hlasov by Fidesz-KDNP získal 133 mandátov, Zomknutie 38, Jobbik 23 a LMP päť mandátov. O tom, či Fidesz-KDNP získa dvojtretinovú väčšinu hlasov v zmenšenom 199-člennom parlamente, sa rozhodne iba v nasledujúcich dňoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu