Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

V Maďarsku zvolili za podpredsedu parlamentu tohto skinheada!

Tamás Sneider
Tamás Sneider (Zdroj: jobbik.hu)

BUDAPEŠŤ - Predseda skupiny socialistov a demokratov v Európskom parlamente (S&D) Hannes Swoboda ostro kritizoval maďarskú vládnucu stranu Fidesz za to, že jej poslanci na utorňajšej ustanovujúcej schôdzi parlamentu podporili kandidatúru Tamása Sneidera z ultrapravicovej strany Jobbik na post jeho podpredsedu.

Podľa agentúry MTI sa vo vyhlásení S&D uvádza, že "drvivá väčšina pravice" s výnimkou štyroch poslancov Fideszu hlasovala za Sneidera. Swoboda v dokumente, v ktorom európski socialisti označili Sneidera za neonacistu, podotkol, že maďarskému parlamentu bude môcť odteraz predsedať politik, ktorý bez ľútosti napáda menšiny.

Predseda Jobbiku Gábor Vona oznámil Sneiderovu nomináciu na post podpredsedu zákonodarného zboru 24. apríla. Sneider bol začiatkom 90. rokov minulého storočia šéfom jedného z hnutí skinhedov, voči ktorému podľa bývalého socialistického podpredsedu parlamentu Istvána Ujhelyiho vzniesli obvinenie po tom, čo napadol Róma.

"Bude to hanba celej krajiny, ak sa podpredsedom parlamentu stane človek s fašistickou minulosťou," reagoval vtedy Ujhelyi. mZa Sneidera hlasovalo v utorok 150 poslancov, 35 bolo proti a piati sa zdržali hlasovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu