Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Jobbik chce referendum o členstve Maďarska v EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - Maďarské radikálne Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik) žiada vypísanie referenda o podmienkach ďalšieho zotrvania Maďarska v EÚ.

Podľa slov predsedu extrémistického hnutia Gábora Vonu majú Maďari právo na vyjadrenie svojho názoru na výsledky desaťročného členstva v európskom bloku. V tejto súvislosti skritizoval premiéra Viktora Orbána, ktorý podľa jeho slov síce doma Brusel tvrdo kritizuje a navonok bojuje za práva Budapešti v rámci únie, v sídle EÚ však na všetko iba pritakáva.

Vona preto tvrdí, že Orbán "nepracoval v záujme ochrany maďarskej zeme, otvorenia zatvorených tovární ani znižovania rozdielu medzi maďarskými a európskymi platmi". Ako dodal, "zaujímajú ho iba mocenské záležitosti".

Jobbik sa po nedeľňajších parlamentných voľbách označil za "najsilnejšiu nacionalistickú stranu v Európe". Reagoval tak na svoj viac ako 20-percentný zisk. Teraz chce hnutie uspieť aj májových voľbách do Európskeho parlamentu, na ktorého pôde chce "bojovať skutočnú ekonomickú vojnu za nezávislosť".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu