Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Okamura navrhuje zobrať dávky cudzincom bez práce: Poslal by ich aj domov

Tomio Okamura
Tomio Okamura (Zdroj: wikimedia)

PRAHA - Šéf českého hnutia Úsvit priamej demokracie Tomio Okamura dnes v snemovni slovne napadol cudzincov.

"Ak cudzinci o prácu prídu a nemajú inú, už nie je žiaduce, aby v Českej republike naďalej boli a poberali dávky štátnej sociálnej podpory," vyhlásil líder Úsvitu. Vicepremiéra ľudovcov Pavla Bělobrádka šokovalo aj "xenofóbne" vystúpenie jedného z poslancov hnutia ANO, napísal dnes spravodajský server iDNES.cz.

"Sme za jednoduché pravidlo, a to, že prípadné sociálne podpory má človek poberať pokiaľ možno vo svojej materskej krajine. Ak k nám niekto príde pracovať, nech pracuje, ak prácu nájde. A keď prácu nemá, tak sa teda musí vrátiť domov, a nie parazitovať na našom systéme," vyhlásil Okamura počas prerokovávania novely zákona o pobyte cudzincov na území Českej republiky.

Podľa novely, ktorá je pred záverečným schvaľovaním, by cudzinci, ktorí do Česka legálne smerujú za prácou, mohli namiesto zelenej karty získať novú zamestnaneckú. Nemuseli by zvlášť žiadať o povolenie na pobyt.

"Česká republika proste nemá na to, aby zo sociálnych dávok uživila všetkých cudzincov a ich rodiny, ktoré budú o dávky mať záujem. Prioritou musia byť jednoznačne občania Českej republiky. Naši predkovia tu predsa stáročia našu krajinu budovali," povedal v snemovni šéf Úsvitu Okamura. On samotný pochádza z česko-japonskej rodiny.

Šéf ľudovcov, vicepremiér Bělobrádek, sa pozastavil nad vystúpením poslanca Pavla Plzáka z hnutia ANO, s ktorým sú ľudovci vo vládnej koalícii. Plzák kritizoval, že cudzinec, ktorý stratí v ČR prácu, bude mať nárok nielen na dávky, ale aj na rekvalifikáciu.

"V podstate nevyučený človek z tretích krajín si tu môže normálne doštudovať alebo sa tu vyučiť, môžeme mu dať aj nejakú peňažnú dávku na to, aby si zaobstaral na vykonávanie svojej profesie náradie," uviedol Plzák.

Spochybnil tiež rozsah zdravotnej starostlivosti, na ktorú by mohli mať cudzinci v ČR nárok. Ako príklad spomenul, že do Česka môžu pricestovať potenciálni HIV pozitívni prisťahovalci a "my ich tu budeme zadarmo liečiť". Plzák ešte dodal: "Táto predstava je pre mňa úplne neprijateľná."

Bělobrádek vyjadril nad Plzákovými výrokmi proti cudzincom sklamanie. "Sme na to zvyknutí u poslancov hnutia Úsvit, ale že takú rétoriku preberajú aj niektorí poslanci hnutia ANO, ma skutočne prekvapuje. Z môjho pohľadu je to prejav xenofóbie, ktorá by sa vo vládnej strane, hlásiacej sa k európskym hodnotám, nemala objavovať," citoval iDNES.cz reakciu Bělobrádka na Plzákovo vystúpenie.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu