Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Osud postrelenej Ukrajinky sledoval celý svet: Umieram, napísala a odmlčala sa!

Olesja Žukovska Zobraziť galériu (5)
Olesja Žukovska (Zdroj: int, twitter)

KYJEV - Jej odkaz na komunitnej sieti Twitter, ktorý znel "Umieram", obletel celý svet. Olesja Žukovska (21) ho napísala chvíľu po tom, čo ju v centre Kyjeva, kde pomáhala ako zdravotníčka, zasiahol ostreľovač priamo do krku. Dlho nebolo jasné, čo sa s dievčaťom stalo a väčšina užívateľov sociálnych sietí sa domnievala, že zomrela.

Olesja ale prežila a teraz sa lieči v jednej z kyjevských nemocníc, uviedla agentúra AP. "Vyšli sme do ulíc za slobodu, za naše práva, za sociálnu nezávislosť, za demokraciu, za slobodu slova, za všetko, za normálny život," uviedla dievčina v rozhovore z nemocničného lôžka. Olesja bola postrelená vo štvrtok ráno, kedy pravdepodobne vládni ostreľovači spustili paľbu do ľudí prítomných na námestí Nezávislosti a útočili aj na zdravotníkov. Mladá Ukrajinka sa nechala počuť, že na Majdane, ako Ukrajinci námestiu hovoria, pomáha takmer tri mesiace ako dobrovoľná zdravotníčka.

 

Osud postrelenej Ukrajinky sledoval
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter, int)

 

"Som apolitická, nie som členom žiadnej strany. Som len na strane ľudu," povedalo AP viditeľne slabá a bledá dievčina so zaviazaným krkom. "Nemohla som sa na to pozerať v televízii. Musela som tam byť," opísala svoju cestu do kyjevského centra.

Ako Olesja uviedla, postrelili ju, keď s niekoľkými priateľmi prechádzala táborom na Majdan. Bola vraj dezorientovaná a myslela si, že niekde vedľa nej vybuchol granát. Jej kamaráti ale rýchlo odhalili, že ju postrelil ostreľovač. "Pozrela som sa na svoje ruky a boli pokryté krvou a povedala som si: Je to tu, umieram," dodala zranená Ukrajinka.

Osud postrelenej Ukrajinky sledoval
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter, int)

Jej tweet a fotografia s obviazaným zakrvaveným krkom sa stali rýchlo jedným zo symbolov boja ukrajinskej opozície. Ako dievča opísalo, keď ju doviedli do sanitky, ešte stihla na svojom telefóne poslať odkaz "Umieram" na svoj účet na sieti Vkontakte, ktorá je obdobou Facebooku. Tak sa všetko dostalo aj na jej účet na Twitteri. Potom jej lekári už telefón odobrali.

Osud postrelenej Ukrajinky sledoval
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter, int)

Podľa lekára Mykola Dyomina Žukovskeho absolvovala operáciu a mohla by byť z nemocnice prepustená už do týždňa. "Som nažive! Ďakujem všetkým, ktorí sa za mňa modlili a podporovali ma," odkázalov piatok dievča opäť na Twitteri svojim priaznivcom. "Som v nemocnici a môj stav je stabilný," dodala. To, čo sa jej stalo, nijako nezasiahlo jej odhodlanie pokračovať v protestoch. "Akonáhle mi bude lepšie, pôjdem na Majdan," uzavrela dievčina.

Osud postrelenej Ukrajinky sledoval
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter, int)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu