Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ukrajina v rukách nového prezidenta: Odvolaný Janukovyč stále nezvestný!

Napätie na Ukrajine pretrváva Zobraziť galériu (25)
Napätie na Ukrajine pretrváva (Zdroj: SITA)

KYJEV - Po dni plnom drámy a intríg stále nie je jasné, kde sa nachádza zvrhnutý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, napísala dnes agentúra Reuters. Podľa slov jedného z jeho nemenovaných spolupracovníkov sa exprezident celý deň nachádzal v severovýchodnom meste Charkov, napriek tomu sa však neobjavil na schôdzke miestnych guvernérov.

Naživo z Ukrajiny

 

 

 

22:05 Nový ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov dnes nariadil prepustenie 64 demonštrantov zatknutých počas násilných nepokojov, ku ktorým došlo tento týždeň v centre Kyjeva. Oznámila to agentúra RIA Novosti. Oleh Machnickij, stojaci na čele parlamentnej skupiny pre záležitosti generálnej prokuratúry, potvrdil, že do poobedňajších hodín miestneho času sa dostali na slobodu všetci zadržaní demonštranti.

21:00 Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes prisľúbil, že sa Ukrajina vráti na cestu európskej integrácie. Súčasne zdôraznil potrebu zlepšenia vzťahov medzi Kyjevom a Moskvou, oznámila agentúra Reuters. Turčynov v prejave k národu načrtol enormnú náročnosť problémov, ktoré bude musieť riešiť nové vedenie krajiny po zosadení prezidenta Viktora Janukovyča. 

"Uvedomujeme si dôležitosť vzťahov s Ruskou federáciou a sme pripravení na dialóg s ruským vedením v záujme vybudovania vzťahov s touto krajinou na novej, skutočne spravodlivej a dobrej susedskej báze," vyhlásil úradujúci prezident. Ďalšou zahraničnopolitickou prioritou je podľa neho návrat Ukrajiny na "cestu európskej integrácie" a do "rodiny európskych národov".

19:30 Protestujúci strážia vládnu budovu aj barikády. 

Ukrajina v rukách nového
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajina v rukách nového
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajina v rukách nového
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

17:00 "Bola pre mňa prekvapením informácia, že ma navrhli na post predsedu vlády Ukrajiny. Túto otázku so mnou nikto nekoordinoval ani o tom so mnou nehovoril," uviedla Tymošenková na svojej webovej stránke tymoshenko.ua. Poďakovala sa za "takto prejavený rešpekt", požiadala však, aby jej meno nebolo spájané s kandidatúrou na post premiéra. 

16:44 Aktivisti strážia vchod do Národnej banky neďaleko Námestia Nezávislosti.

Ukrajina v rukách nového
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajina v rukách nového
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

16:35 Ľudia v Kyjeve demolujú písmo na pomníku dôstojníka KGB. 

Ukrajina v rukách nového
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajina v rukách nového
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

16:30 Merkelová sa podľa oznámenia jej hovorcu s Putinom jednoznačne zhodla v názore, že Ukrajina rýchlo potrebuje húževnatú vládu a jej územná celistvosť musí zostať v súčasnej podobe. Súčasne konštatovali, že Berlín a Moskva majú spoločný záujem na stabilite východoeurópskej krajiny, a to ako v politickom, tak ekonomickom ohľade.

15:30 Internetom sa šíri video, ktoré má zachytávať odlet Janukovyča a jeho blízkych helikoptérami. Nie je známe, odkiaľ ani kam má unikať. Zábery však vzbudzujú pochybnosti o tom, že sa ešte stále nachádza na území Ukrajiny.

15:33 Hovorkyňa Tymošenkovej Maryna Soroková dnes dementovala sobotňajšiu informáciu o tom, že Tymošenková už rozhodla o svojej účasti v tohtoročných prezidentských voľbách. "Táto otázka nie je na programe dňa," povedala Soroková. Podľa agentúry ITAR-TASS informáciu o svojej kandidatúre oznámila Tymošenková svojim priaznivcom krátko po sobotňajšom prepustení z nemocnice, kde si liečila chorú chrbticu.

Ukrajina v rukách nového
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: pravda.com.ua)

15:30 Európska únia je pripravená ponúknuť značnú finančnú pomoc Ukrajine. Podmienkou je však vymenovanie novej vlády. Týmto spôsobom chce Kyjevu poskytnúť jasnú európsku perspektívu, uviedol dnes komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn, ktorého citovala agentúra Reuters.

14:55 Aktuálne zábery z ulíc relatívne pokojného Kyjeva.

14:50 Kyjevský parlament sa zatiaľ vydarene vyrovnáva s novými úlohami a separatizmus s výnimkou Krymu Ukrajine nehrozí. V rozhovore pre Českú televíziu to dnes povedal český veľvyslanec v Kyjeve Ivan Počuch. Diplomat sa nedomnieva, že by konfliktná situácia na Ukrajine mohla zablokovať dodávku ruských energetických surovín do Európy.

14:25 Bezvládie v Mežyhirji sa dnes pokúsil ukončiť ukrajinský parlament, ktorý previedol komplex do vlastníctva štátu. Poslanci v uznesení konštatovali, že rezidenciu v minulosti "privatizoval" prezident Janukovyč. Prevod podporila drvivá väčšina prítomných poslancov.

Ukrajina v rukách nového
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: Twitter, FB, int)

14:05 Protestujúci si na Námestí Nezávislosti uctievajú obete nepokojov.

Ukrajina v rukách nového
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajina v rukách nového
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajina v rukách nového
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

14:00 Vedenie ukrajinskej Strany regiónov, ešte nedávno najmocnejšej politickej sily krajiny, sa dnes verejne dištancovalo od svojho čestného predsedu Viktora Janukovyča. Obvinilo zosadeného prezidenta a jeho "bezprostredné okolie" zo zodpovednosti za desiatky ľudských obetí, ktoré si v uplynulom týždni vyžiadali strety medzi demonštrantami a políciou v Kyjeve.

13:40 Zastupujúci generálny prokurátor Oleh Mochnyckyj oznámil parlamentu, že vydal príkaz na zatknutie bývalého ministra pre dane Oleksandra Klymenka a bývalého generálneho prokurátora Viktora Pšonku, ktorí sa zdržiavajú na neznámom mieste. Mochnyckyj uviedol, že vznikla vyšetrovacia a operačná skupina, ktorá má za úlohu oboch predstaviteľov zatknúť a postaviť pred súd.

13:20 Odvolaný ukrajinský prezident Viktor Janukovyč je ako politický hráč mŕtvy, myslí si predseda zahraničného výboru NR SR František Šebej (Most-Híd). „Mal by byť persona non grata pre akékoľvek styky s Európskou úniou a Západom,“ povedal v relácii televízie TA3 V politike. Janukovyč už patrí do politickej minulosti aj podľa Róberta Ondrejcsáka z Centra pre európske a severoatlantické vzťahy.
Európska únia ako celok bola pri posledných udalostiach na Ukrajine podľa Ondre

13:00 Ukrajinský parlament dnes veľkou väčšinou hlasov zrušil platnosť jazykového zákona z roku 2012, ktorý povoľoval užívania druhého jazyka v regiónoch, kde žije viac ako desaťpercentná národnostná menšina. Krok môže vyvolať protesty v rusky hovoriacich regiónoch na juhu a východe Ukrajiny, ale aj v západoukrajinských oblastiach so silnou maďarskou menšinou.

12:40 Vodkyňa ukrajinskej opozície Julija Tymošenková strávi najbližších niekoľko dní v rodnom Dnepropetrovsku a politike sa venovať nebude. Oznámila to dnes jej tlačová služba. Expremiérka a možná budúca predsedníčka ukrajinskej vlády chce predovšetkým navštíviť svoju matku, ktorú kvôli internácii v Charkove dva a pol roka nevidela.

12:20 Ukrajinci sa lúčia s ďalšími z obetí nepokojov. 

Modlitba pred rakvami obetí
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

Modlitba pred rakvami obetí
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

12:10 Ukrajinský parlament by sa mal do utorka dohodnúť na zložení budúcej vládnej koalície a vymenovaní koaličnej vlády. V snemovni to dnes vyhlásil predseda parlamentu Oleksandr Turčynov. Poslanci tiež hlasovaním dočasne poverili Turčynova výkonom prezidentskej funkcie. Z postu ministra zahraničia odvolali Leonida Kožaru, ktorý údajne z Ukrajiny utiekol.

11:40 Vo východoukrajinskom Charkove, jednej z hlavných, ale aj posledných opôr stúpencov prezidenta Viktora Janukovyča, sa dnes vyostrila konfrontácia medzi aktivistami Strany regiónov a stúpencami novej štátnej moci. Napätie sa sústredilo okolo sochy boľševického vodcu Vladimira Uľjanova-Lenina na centrálnom námestí Slobody, ktorú v noci neznámi útočníci popísali hanlivými heslami. Polícia sa z námestia stiahla.

11:30 Predstavitelia Európskej únie v noci na nedeľu vyzvali k zachovaniu územnej celistvosti Ukrajiny. „Jednota, suverenita, nezávislosť a teritoriálna integrita" krajiny musia ostať zachované, zdôraznila šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová. Podľa jej slov únia vývoj situácie sleduje "minútu po minúte" a vyzvala tiež znepriatelené strany, aby nepoľavili v hľadaní politického riešenia krízy. Zároveň apelovala na rešpektovanie "právneho štátu a ústavy". V podobnom zmysle sa vyjadrili tiež šéfovia nemeckej a francúzskej diplomacie Frank-Walter Steinmeier a Laurent Fabius, ktorí pomohli sprostredkovať dohodu medzi prezidentom Viktorom Janukovyčom a opozíciou. Predstavitelia EÚ tiež uvítali prepustenie expremiérky Julije Tymošenkovej.

Modlitba pred rakvami obetí
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

11:14 Novinárom sa podarilo dostať do Janukovyčovho vozového parku plného luxusných kúskov. 

Foto: Insider
Zobraziť galériu (25)
Foto: Insider  (Zdroj: insider)

Ukrajina v rukách nového
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: insider)

Ukrajina v rukách nového
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: insider)

11:00 Ukrajinské ministerstvo vnútra nemá žiadne informácie o tom, kde by sa po svojom nepodarenom sobotňajšom úteku mohol zdržiavať prezident Viktor Janukovyč. Minister vnútra Arzén Avakov dnes poslancom ukrajinského parlamentu povedal, že Janukovyč sa v sobotu so sprievodom vzdialil z letiska v Donecku na východe krajiny, kde mu colná a pasová kontrola neumožnila odlet charterovým lietadlom. Janukovyč mal podľa Avakova namierené do Ruska.

10:34 V ukrajinskom parlamente dnes rokuje delegácia 12 poslancov Európskeho parlamentu. Jej členovia sa majú v pondelok stretnúť i s prepustenou expremiérkou Julijou Tymošenkovou, ktorá patrí medzi favoritov na uvoľnené kreslo predsedu vlády. Oznámil to jeden z členov delegácie, český europoslanec za ČSSD Libor Rouček. 

Dnes ráno mali poslanci pracovné raňajky so zástupcami protestných hnutí. "Celý deň budeme v ukrajinskom parlamente ... a počas dňa budeme mať stretnutie so všetkými predstaviteľmi donedávna opozičných strán," povedal Rouček. "Naším cieľom je získať čo najviac informácií od ľudí, ktorí na Ukrajine rozhodovali alebo do budúcnosti rozhodovať budú," dodal.

10:32 Nové vedenie ukrajinského ministerstva vnútra začalo vyšetrovanie približne tridsiatich vysokých ministerských úradníkov, ktorí sú podozriví z účasti na útokoch proti demonštrantom v centre Kyjeva. Oznámila to dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na vyhlásenie nového ministra vnútra Arsena Avakova. Násilnosti si od začiatku týždňa v ukrajinskej metropole vyžiadali vyše 80 mŕtvych a okolo 600 zranených.

10:30 Ďalšie video spred Janukovyčovej vily. 

10:16 Ukrajinský parlament zvažuje tri kandidatúry na post premiéra budúcej prechodnej vlády. Agentúre Interfax to dnes oznámil poslanec strany Vlasť Mykola Tomenko. Na čelo dočasného kabinetu sa podľa neho postaví buď expremiérka Julija Tymošenková, ktorá v sobotu vyšla z väzenia, šéf parlamentnej frakcie jej strany Vlasť Arsenij Jaceňuk alebo poslanec a vplyvný ukrajinský podnikateľ Petro Porošenko.

10:06 Kríza na Ukrajine vyplýva z neschopnosti vlády postupovať demokraticky, povedal dnes posledný sovietsky líder Michail Gorbačov, ktorého citovala agentúra AP. Gorbačov situáciu na Ukrajine komentoval deň po tom, čo demonštranti ovládli Kyjev a poslanci parlamentu odvolali prezidenta Viktora Janukovyča.

Ukrajina v rukách nového
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

"V konečnom dôsledku je to výsledok neschopnosti vlády postupovať demokraticky, nadviazať dialóg a bojovať s korupciou," povedal Gorbačov na fóre o politickej komunikácii, ktoré sa koná v emiráte Šardžá v Spojených arabských emirátoch (SAE). 

10:00 Počet obetí potýčok medzi ukrajinskou políciou a demonštrantami vrátane útokov ostreľovačov predstavuje 82 osôb. Podľa agentúry AP to dnes oznámilo ukrajinské ministerstvo zdravotníctva.

9:45 V rezidencii Mežyhirja sú podľa ukrajinských novinárov ukryté cennosti, ktoré prezident počas štvorročného výkonu svojej funkcie nazhromaždil. Aktivisti opozície, ktorí majú objekt pod kontrolou, tam údajne v trezoroch našli dokumenty potvrdzujúce "čierne účtovníctva".

Úlovok z rezidencie: Golfová palica s menom prezidenta Janukovyča.
Zobraziť galériu (25)
Úlovok z rezidencie: Golfová palica s menom prezidenta Janukovyča.  (Zdroj: SITA)

Ukrajina v rukách nového
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

9:20 Rezidencia prezidenta Viktora Janukovyča v Kyjeve, v Mežyhirji severne od hlavného mesta a v karpatských horách čelí náporu tisícov zvedavcov žiadostivých nahliadnuť do tajov prezidentského súkromia. Od nedávno ešte prísne strážených objektov sa náhlivo vzdialila prezidentská ochranka a domobrana čelí náporu nepozvaných návštevníkov. Strážcovia poriadku majú podľa médií obavy z rabovania.

9:00 Taxikár v Kyjeve odprisahal, že Janukovyč ušiel z Kyjeva do Spojených arabských emirátov (SAE). Podľa iných správ chcel exprezident opustiť krajinu v prenajatom lietadle, ktoré malo vyštartovať z letiska v Donecku, údajne mu v tom však zabránila hraničná polícia.

Tajomné dohady o tom, kde je Janukovyč, len málo pomáhajú jeho stúpencom, ktorí trvajú na tom, že ich líder je naďalej prezidentom - napriek tomu, že parlament odhlasoval jeho odvolanie po troch mesiacoch nepokojov a niekoľkých dní krviprelievania, pripomína Reuters.

"Máme legitímneho, žijúceho prezidenta, len nevieme, kde sa nachádza," povedal člen Janukovyčovej Strany regiónov Oleh Caryov pre ruskú televíziu. Demonštranti na kyjevskom Námestí nezávislosti, oplakávajúci desiatky obetí z vlastných radov, ktorí prišli o život počas dvoch dní najhorších nepokojov, medzitým žiadajú Janukovyčovu hlavu, píše Reuters.

Julia Tymošenková
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

V Donecku môže 63-ročný Janukovyč rátať s podporou miestneho oligarchu Rinata Achmetova, najbohatšieho muža Ukrajiny a hlavného financovateľa Strany regiónov.

Napriek spoločnej vášni pre miestny futbalový klub Šachtar Doneck je však pravdepodobné, že Achmetovovým záujmom viac prospeje, ak preukáže poslušnosť novej moci.

"Najlepšou cestou pre Achmetova, ako sa priblížiť novým úradom, je vydať Janukovyča," povedal politický analytik z kyjevského think-tanku Penta Volodymyr Fesenko. "Pre Janukovyča nie je bezpečný dokonca ani Doneck," dodal.

V rozhovore z miestnosti, ktorá vyzerala ako hotelová izba, otrasený Janukovyč pre ukrajinskú televíziu UBR povedal, že nemá v úmysle opustiť krajinu, pripomína Reuters. Miesto toho plánoval odcestovať na juhovýchod, do regiónu, kam spadá i väčšinou etnickými Rusmi obývaný Krym - domov ruskej čiernomorskej flotily.

Ak Janukovyč zakotví tam a zaviaže sa, že bude bojovať, posilnia sa špekulácie o sprisahaní s cieľom rozdeliť krajinu na základe jej historických lingvistických a kultúrnych zlomových línií.

Ruská agentúra Interfax napriek tomu priniesla informáciu, že dvaja ozbrojení muži sa pokúsili podplatiť pohraničnú stráž, aby umožnila Janukovyčovi odletieť z Donecku na palube súkromného lietadla, pohraničná stráž to však odmietla. Otázkou zostáva, kam mal Janukovyč namierené.

Prirodzenou voľbou by mohlo byť Rusko, kvôli ktorému Janukovyč ukázal chrbát prehlbovaniu väzieb s EÚ. Moskva však len ťažko skrývala svoju netrpezlivosť s Janukovyčovou neschopnosťou potlačiť protesty proti nemu, uvádza Reuters.

Lepšie prijatie by sa Janukovyčovi možno ušlo v susednom Bielorusku, kde Aleksander Lukašenko v roku 2010 prijal po jeho zvrhnutí aj kyrgyzského lídra Kurmanbeka Bakijeva.   

Tymošenková vyzvala Ukrajinu na pokračovanie protestov

Ukrajinská opozičná líderka Julia Tymošenková sa dnes niekoľko hodín po svojom prepustení z väzenia prihovorila k demonštrantom na kyjevskom Námestí nezávislosti. Vyzvala ich, aby pokračovali v protestoch napriek tomu, že parlament odvolal z funkcie prezidenta Viktora Janukovyča, informovala agentúra Reuters.

V emocionálnom prejave adresovanom desaťtisícom zhromaždených demonštrantov Tymošenková z invalidného vozíka povedala: "Je vašou povinnosťou zostať na tomto námestí, nevzdávajte sa predčasne." 

Vyjadrila tiež presvedčenie, že "Janukovyča aj zberbu, ktorá ho obklopuje" treba doviesť na priamo na Majdan. Hoci jej prejav nakrátko prerušil provokatér, neskôr pokračovala v príhovore k prítomnému davu. Reakcie ľudí sa líšili; bolo počuť prejavy súhlasu i odporu.

Julia Tymošenková
Zobraziť galériu (25)
 (Zdroj: SITA)

Bývalú premiérku prepustili dnes z nemocnice v Charkove, kde bola hospitalizovanú väčšinu času od jej odsúdenia v roku 2011. Jej stúpenci tvrdia, že celý prípad bol politicky motivovaný.

"Ste hrdinovia, ste to najlepšie, čo Ukrajina má," uviedla Tymošenková na adresu obetí zabitých počas násilných potýčok. Politička, ktorá v roku 2004 stála v čele oranžovej revolúcie, je dlhodobo hlavnou politickou súperkou prezidenta Janukovyča. Jeho vláda začína postupne upadať po tom, ako dnes demonštranti prevzali kontrolu nad hlavným mestom Kyjev a parlament schválil jeho odvolanie.

Tesne po svojom prepustení z väzenia Tymošenková sľúbila, že bude kandidovať v májových predčasných prezidentských voľbách, podotýka agentúra AP.

V KIyjeve vládne pokoj, prezident sa stále skrýva

Deň po tom, ako ukrajinský prezident Viktor Janukovyč opustil Kyjev, je jeho miesto pobytu nejasné. Ukrajinské spravodajské agentúry citujúce hraničnú políciu uviedli, že z Donecku na východe krajiny sa pokúšalo odletieť charterové lietadlo s prezidentom na palube, nebolo mu to však umožnené.

Krajinu údajne narýchlo opúšťajú aj ďalší členovia bývalej vlády. Do hlavného mesta sa naopak vrátila expremiérka Julija Tymošenková, ktorú v sobotu prepustili z väzenia a na Námestí nezávislosti prehovorila k demonštrantom. Tým poďakovala za ich vytrvalosť a vyzvala ich, aby neodchádzali. Centrum Kyjeva je v nedeľu ráno pokojné.

Demonštranti v sobotu prevzali kontrolu nad vládnymi budovami a naďalej žiadajú Janukovyčovu rezignáciu, čo on odmieta.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu