Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VIDEO Ukrajinský parlament sa zmenil na boxerský ring: Lietali facky i päste!

Poslanci sa mlátili hlava nehlava
Poslanci sa mlátili hlava nehlava (Zdroj: YouTube)

KYJEV – Napätie, ktoré na Ukrajine vládne už mesiace, sa pri piatkovom rokovaní o prímerí prenieslo aj do parlamentu a vyvrcholilo bezhlavou bitkou medzi zástupcami opozície a poslancami vládnej strany. Úradníci sa mlátili hlava nehlava až do chvíle, kým na scénu nenastúpili policajní ťažkoodenci, ktorí ich museli od seba doslova odtrhávať.

Masová roztržka v parlamente vypukla po tom, čo sa šéf parlamentu Volodymyr Rybak pokúsil prerušiť rokovanie do 16-tej hodiny miestneho času. Opoziční poslanci s odkladom nesúhlasili a v rokovaní chceli pokračovať. Jeden z nich si to chcel s predsedom parlamentu vydiskutovať, o pár chvíľ sa k nemu pridali ďalší a búrlivá debata vyvrcholila bitkou.

Na záberoch zachytávajúcich chaos v parlamente vidieť, ako vzduchom lieta jeden „pohlavok“ za druhým, pričom Rybak všetko sleduje z teplučkej stoličky predsedu. Konflikt dokonca vyústil do takých rozmerov, že museli v parlamente zasahovať aj policajní ťažkoodenci. Až tým sa nakoniec rozhádané strany podarilo od seba oddeliť.

Bitka v ukrajinskom parlamente

Prezident Viktor Janukovyč a opoziční vodci Jaceňuk, Kličko a Oleh Ťahnybok v piatok podpísali dohodu o ukončení politickej krízy. Poslanci ešte v ten deň schválili osobitný zákon, ktorý znamená návrat k ústave z roku 2004 a ktorý odoberá hlave štátu niektoré právomoci. Pre tento krok, ktorý má prispieť k ukončeniu politickej krízy a krviprelievania, hlasovalo podľa agentúry Interfax 386 z celkom 450 poslancov.

Parlament tiež odhlasoval bezpodmienečnú amnestiu pre všetkých ľudí, ktorých úrady zadržali alebo obvinili v súvislosti s protivládnymi protestmi. Poslanci tiež schválili zákon umožňujúci oslobodiť väznenú vodkyňu opozície, bývalú premiérku Juliu Tymošenkovú. Zrušili tak trestnosť skutku, za ktorý bola expremiérka odsúdená na sedem rokov väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu