Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Protivládni demonštranti na Ukrajine sa dočkali: Začala platiť amnestia

Protesty v Kyjeve
Protesty v Kyjeve (Zdroj: SITA)

KYJEV - Amnestia pre protivládnych demonštrantov na Ukrajine dnes nadobudla platnosť. Informovala o tom agentúra UNIAN s odvolaním sa na webovú stránku generálnej prokuratúry.

Amnestia je podľa vyhlásenia prokuratúry reakciou na rozhodnutie demonštrantov ukončiť okupáciu verejných budov. Týka sa osôb, ktorí boli zatknuté alebo obvinené z trestných činov počas masových protivládnych zhromaždení konaných na Ukrajine od 27. decembra do 2. februára.

Prokuratúra nespresnila, koľkých demonštrantov sa amnestia týka. Ukrajinský generálny prokurátor Viktor Pšonka však začiatkom februára uviedol, že milosť dostane celkom 259 osôb.

Desiatky ukrajinských protivládnych demonštrantov v nedeľu ukončili vyše dvojmesačnú okupáciu kyjevskej radnice (obsadili ju 1. decembra) a opustili i ďalšie budovy v metropole a iných ukrajinských mestách.

Podľa spravodajcu BBC v Kyjeve Davida Sterna  demonštranti tiež odstránili niektoré barikády na ulici v centre hlavného mesta. Skupina radikálnych protestujúcich však údajne zablokovala vstup do budovy radnice krátko po tom, čo ju iná skupina opustila, no nevstúpila do nej.

Podľa agentúry RIA Novosti protestujúci opustili aj Hrruševského ulicu v Kyjeve, dejisko najnásilnejších stretov uplynulých týždňov, ktoré si vyžiadali životy troch demonštrantov a stovky zranených na oboch stranách.

Krok demonštrantov privítala šéfka zahraničnej politiky Európskej únie Catherine Ashtonová.

Protesty na Ukrajine odštartovali po tom, čo prezident Viktor Janukovyč koncom novembra nepodpísal asociačnú dohodu s Európskou úniou a namiesto nej uprednostnil balík pomoci od Ruska v hodnote 15 miliárd dolárov.

Lídrov ukrajinskej opozície Vitalija Klička a Arsenija Jaceňuka prijme dnes popoludní v Berlíne nemecká kancelárka Angela Merkelová. Hlavnou tímou stretnutia bude politická situácia na Ukrajine.
     

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu