Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MZV je šokované novou vlnou násilia na Ukrajine, vyzýva na zdržanlivosť

Protivládni demonštranti v Kyjeve prerazili policajný kordón okolo budovy parlamentu. Zobraziť galériu (6)
Protivládni demonštranti v Kyjeve prerazili policajný kordón okolo budovy parlamentu. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenský rezort diplomacie je sklamaný a šokovaný novou vlnou násilia na Ukrajine, ktoré si vyžiadalo niekoľko obetí. Vyzvalo všetkých účastníkov na zdržanlivosť, pričom od vládnej moci očakáva rešpektovanie práva občanov na zhromažďovanie.

"Silová konfrontácia nesmie byť v súčasnej Európe nástrojom politického boja," upozornil tlačový odbor ministerstva. Za východisko zo súčasnej politickej krízy považuje konštruktívny dialóg všetkých relevantných aktérov. Slovensku ako susednej krajine záleží na tom, aby sa Ukrajina nedostala do izolácie, ale aby sa rozvíjala v pozitívnom, demokratickom smere v duchu európskych hodnôt," uvádza sa v stanovisku MZV.

V Kyjeve sa obnovili potýčky medzi prívržencami opozície a policajnými jednotkami. Protestujúci útočili kameňmi, zápalnými fľašami či zábavnou pyrotechnikou, polícia odpovedala slzotvorným plynom, svetlicami, ohlušujúcimi granátmi, traumatickými zbraňami. Na strechách viacerých budov boli podľa očitých svedkov ostreľovači.

Na oboch stranách je podľa nepotvrdených správ médií niekoľko desiatok zranených. Potýčky medzi opozičnými demonštrantmi a policajnými jednotkami si údajne dnes vyžiadali tri obete na životoch, ktoré mali podľahnúť strelným zraneniam.

Ukrajinské bezpečnostné zložky demonštrantom v uliciach Kyjeva stanovili ultimátum, na základe ktorého majú ukončiť potýčky s políciou. V spoločnom vyhlásení Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) a ministerstva vnútra sa uvádza, že ak nepokoje neustanú do 18.00 h miestneho času (17.00 h SEČ), úrady prikročia k nastoleniu poriadku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu