Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prestížne ocenenie World Press Photo má víťaza: Toto je najlepšia fotka!

Na snímke z 26. februára 2013 africkí prisťahovalci chytajú v noci na telefónoch lacnejší signál zo susedného Somálska v meste Džibuti, v africkom štáte Džibutsko.
Na snímke z 26. februára 2013 africkí prisťahovalci chytajú v noci na telefónoch lacnejší signál zo susedného Somálska v meste Džibuti, v africkom štáte Džibutsko. (Zdroj: TASR)

AMSTERDAM - Cenu World Press Photo za najlepšiu žurnalistickú fotografiu za rok 2013 udelili dnes americkému fotografovi Johnovi Stanmeyerovi. Víťazná snímka zobrazuje skupinu afrických migrantov, ako na pláži v džibutskom hlavnom meste Džibuti držia mobilné telefóny voči svitu mesiaca, aby tak získali lepší signál, informovala tlačová agentúra AP.

Stanmeyer z fotografickej agentúry VII Photo Agency pracoval v čase zhotovenia snímky pre časopis National Geographic. Porotkyňa Jillian Edelsteinová uviedla, že záber poukazuje na problematiku technológie, globalizácie, migrácie, chudoby, zúfalstva, odcudzenia sa a ľudskosti. Okrem hlavnej ceny porota vyberá víťazné snímky v ďalších desiatich kategóriách.

Najviac cien - sedem - si odniesol časopis National Geograhic. Tlačová agentúra AP získala dve vrátane prvého miesta v kategórii portrét za snímky Markusa Schreibera zobrazujúce sklamanú ženu z juhoafrickej Pretórie, ktorá sa dozvedela, že nebude môcť zhliadnuť rakvu s prezidentom Nelsonom Mandelom. Recipient prestížnej ceny dostáva tiež finančnú odmenu 10.000 eur.

Na snímke z 26.
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: TASR)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu