Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KĽDR a Kórea začali prvé rozhovory na najvyššej úrovni po siedmich rokoch

Predstavitelia Severnej a Južnej Kórey sa stretli na prvej schôdzke za ostatných sedem rokov na úrovni svojich vysokých predstaviteľov
Predstavitelia Severnej a Južnej Kórey sa stretli na prvej schôdzke za ostatných sedem rokov na úrovni svojich vysokých predstaviteľov (Zdroj: SITA)

SOUL - Predstavitelia Severnej a Južnej Kórey sa stretli dnes na prvej schôdzke za ostatných sedem rokov na úrovni svojich vysokých predstaviteľov, ktorá signalizuje mierne uvoľnenie vzájomných vzťahov.

K zorganizovaniu stretnutia došlo v mimoriadne rýchlom a utajenom režime na základe návrhu Severnej Kórey spred takmer týždňa.

Ako informovala agentúra Reuters, očakáva sa, že Pchjongjang požiada Južnú Kóreu o zrušenie každoročného vojenského cvičenia s armádou USA, ktoré je na programe tento mesiac.

Rozhovory v neobývanej obci Panmundžom nachádzajúcej sa priamo na hraniciach v demilitarizovanej zóne sa uskutočňujú v čase, keď sa Pchjongjang usiluje vystupovať voči Soulu so zmierlivými gestami. Medzi to možno zaradiť i nedávnu dohodu medzi oboma krajinami o zorganizovaní spoločného stretnutia rodín, prvý raz od roku 2010, ktoré by sa malo uskutočniť najneskôr koncom tohto mesiaca.

Podľa juhokórejských analytikov, na ktorých sa odvolala agentúra Reuters, môže úspešný výsledok stretnutia, za čo sa bude považovať akékoľvek potvrdenie zlepšených vzťahov medzi oboma Kóreami, znamenať pre severokórejského lídra Kim Čong-una lepšiu pozíciu pred jeho očakávanou cestou do Číny, k najväčšiemu spojencovi KĽDR.

Juhokórejskú delegáciu vedie bezpečnostný poradca prezidentky Pak Kun-hje, pričom Severná Kórea na stretnutie vyslala druhého najvyššieho predstaviteľa vládnucej Kórejskej strany práce zodpovedného za vzťahy s Južnou Kóreou.

Úvodná raňajšia schôdzka, ktorá sa konala za zatvorenými dverami, sa už podľa Reuters skončila, účastníci však o jej priebehu ani výsledkoch médiá neinformovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu