Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Biden telefonicky vyzval Janukovyča, aby našiel kompromis s opozíciou

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký viceprezident Joe Biden v utorok telefonicky hovoril s ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom o krízovej situácii na Ukrajine, pričom ho vyzval na nájdenie kompromisu s opozíciou. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na Biely dom.

V telefonáte iniciovanom Janukovyčom Biden privítal pokrok, ktorý učinil ukrajinský parlament ohľadom zrušenia zákonov namierených proti demonštrantom. Viceprezident zároveň Janukovyča vyzval na prikročenie k ďalším opatreniam. Po pondelkovom rozhovore ide už o druhú telefonickú komunikáciu medzi nimi za tento týždeň.

"Zákon o amnestii a novej vláde sú opatreniami, ktoré prinesú Ukrajine politickú jednotu, získajú si dôveru ľudu a pomôžu štátu vykročiť smerom k Európe. A to sa dá iba zosilnením demokratických inštitúcií a vykonaním reforiem, ktoré sú nutné pre dosiahnutie ekonomickej prosperity," uviedol Biely dom.

Premiér Mykola Azarov v utorok odstúpil zo svojej funkcie, aby pomohol pokojnému ukončeniu konfliktu. Janukovyč jeho demisiu prijal a za úradujúceho predsedu vlády vymenoval doterajšieho prvého vicepremiéra Serhija Arbuzova. Poslanci v snahe upokojiť pouličné násilnosti zrušili aj protiprotestnú legislatívu, ktorú presadili pred 12 dňami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu