Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nepokojná Ukrajina: Parlament bude rokovať o amnestii pre aktivistov

Janukovyč, nepokoje na Ukrajine
Janukovyč, nepokoje na Ukrajine (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský parlament sa v stredu zíde na ďalšom mimoriadnom zasadnutí, ktoré sa bude týkať požiadavky opozície, aby vyhlásil amnestiu pre zadržaných aktivistov. Poslanci ešte v utorok splnili ďalšiu z hlavných požiadaviek odporcov prezidenta Viktora Janukovyča, ktorou bolo zrušenie zákonov sprísňujúcich pravidlá demonštrácií a postihy za ich porušovanie.

Tie parlament schválil 16. januára, na čo protesty v Kyjeve prerástli do násilných nepokojov a demonštranti obsadili vládne úrady vo viacerých častiach krajiny. Rokovanie o amnestii v utorok uviazlo na Janukovyčovej požiadavke, aby protestujúci najprv uvoľnili okupované budovy a ulice Kyjeva. Začiatok stredajšej schôdze je naplánovaný na 11:00 miestneho času (10:00 SEČ).

Ukrajinské bezpečnostné zložky od násilných stretov z 19. januára zadržali niekoľko desiatok aktivistov a podľa opozície tiež nesú zodpovednosť za smrť niekoľkých demonštrantov, čo však druhá strana odmieta uznať. Okrem zrušenia kontroverzných zákonov opozícia v utorok uspela i s ďalšou požiadavkou v podobe odstúpenia vlády na čele s Mykolom Azarovom, ktorého dočasne nahradil vicepremiér Serhij Arbuzov.

Vodca najsilnejšej opozičnej strany Baťkivščyna (Otčina) Arsenij Jaceňuk to následne v rozhovore pre televíznu stanicu 5 Kanal označil za "dôležitý, no neskorý" krok, zatiaľ čo líder strany UDAR Vitalij Kličko vyjadril očakávanie, že po Azarovovi odstúpi aj prezident Janukovyč. Do Kyjeva medzitým v súvislosti s krízou pricestovala vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonová, a to i napriek výrokom ruského prezidenta Vladimira Putina počas utorňajšieho summitu v Bruseli, ktorými odsúdil zasahovanie do záležitostí Ukrajiny zvonka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu