Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mrazivé FOTO pred a po apokalypse: Supertajfún vymazal z mapy celé mesto!

Tajfún mesto zrovnal so zemou Zobraziť galériu (7)
Tajfún mesto zrovnal so zemou (Zdroj: npr.org)

TACLOBAN - Dych berúca zmena. Ešte pred niekoľkými dňami bolo filipínske mesto Tacloban obľúbeným prímorským letoviskom vyznačujúcim sa romantickými slamenými domčekmi pri pobreží a všadeprítomnou prírodou. Dnes je však z neho mesto duchov, plné trosiek a tisícok zblúdilých duší obetí najsilnejšieho tajfúnu, aký kedy zasiahol pevninu. Pozrite si satelitné snímky, ktoré zachytávajú mesto pred a po ničivej apokalypse.

Celé mesto v priebehu niekoľkých hodín zrovnal so zemou supertajfún Haiyan, ktorí experti označujú za najsilnejší v celej histórii ľudstva. Domy ničil jeden za druhým ako zápalky a všetko, čo nebolo zabetónované, lietalo vzduchom. "Prakticky všetko, čo nebolo vyrobené z betónu alebo ocele, je preč," povedal špičkový americký vojenský veliteľ.

PRED A PO: Tajfún Haiyan doplavil nákladne lode na breh mesta, kde predtým stáli domy.

2012
Zobraziť galériu (7)
2012  (Zdroj: npr.org)

2013
Zobraziť galériu (7)
2013  (Zdroj: npr.org)

Satelitné snímky z Google a DigitalGlobe ukazujú, ako Tacloban vyzeral ešte vo februári 2012 a čo z neho ostalo dva dni po tom, čo sa mestom prehnal Haiyan. Pred ničivou skazou malo mesto 220 tisíc obyvateľov, podľa oficiálnych informácií filipínskych úradov tento počet po tajfúne klesol o 4 tisíc ľudí. Celková bilancia obetí na Filipínach dnes stúpla na 2275 mŕtvych. Ďalších 3655 ľudí utrpelo zranenia a 80 je doteraz nezvestných.

Tacloban teraz sužuje aj rabovanie. Na záberoch filipínskej televízie bolo vidieť, že bezpečnostné zložky na odrážanie davov používajú paľbu do vzduchu. Nepotvrdené správy hovoria o systematickom postupe gangov ozbrojených lupičov. Od 20:00 do 05:00 platí v regióne zákaz vychádzania.

PRED A PO: V roku 2012 stovky domov, nádherná príroda, prístav a o rok neskôr len trosky.

2012
Zobraziť galériu (7)
2012  (Zdroj: npr.org)

2013
Zobraziť galériu (7)
2013  (Zdroj: npr.org)

Denník The New York Times napísal, že starosta Taclobanu Alfred Romualdez vyzval obyvateľov, aby mesto opustili, pretože miestne úrady majú problémy zabezpečiť potraviny, vodu a poriadok. Starosta tiež zdôraznil, že Tacloban nemá dostatok nákladných áut na prepravu humanitárnej pomoci, ktorá sa hromadí na miestnom letisku, a chýba mu tiež zariadenie pre vyslobodzovanie mŕtvol z trosiek.

PRED A PO: Tajfún zničil aj cesty pozdĺž pobrežia.

2012
Zobraziť galériu (7)
2012  (Zdroj: npr.org)

2013
Zobraziť galériu (7)
2013  (Zdroj: npr.org)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu