Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Výbor: Zhromažďovanie údajov o telefonátoch sa musí v NSA zmeniť

Dátove centrum NSA
Dátove centrum NSA (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký sledovací program, ktorý zhromažďuje obrovské množstvá telefonických záznamov, je hodnotný, ale mal by sa zmeniť tak, aby boli chránené práva Američanov. Výbor pre súdnictvo to odporučil v utorok Kongresu. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Bývalý pracovník americkej CIA (Ústrednej spravodajskej služby) Michael Morell povedal, že program Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) na sledovanie a zaznamenávanie telefonátov je dôležitý, hoci ešte nezabránil žiadnemu teroristickému útoku.

"Raz v tom bude (program) úspešný," povedal Morell senátnemu výboru pre súdnictvo, ktorý sa zaoberal navrhovanými zmenami v amerických špehovacích programoch.

Výbor však informoval Kongres, že podrobnosti o amerických telefonátoch by mali uskladňovať súkromné telekomunikačné spoločnosti, a nie vláda.

Americké špehovacie programy, ktorých úlohou je ochrániť USA pred teroristickými útokmi a inými zločinmi, sa chystá zreformovať prezident Barack Obama. Reformy týkajúce sa NSA chce Obama oznámiť v piatok 17. januára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu