Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Lode čistia odpad v zálive v Rio de Janeiro

Lode čistia odpad v zálive v Rio de Janeiro Zobraziť galériu (5)
Lode čistia odpad v zálive v Rio de Janeiro (Zdroj: SITA)

RIO DE JANEIRO - Brazílska vláda v rámci príprav na letné olympijské hry 2016 zintenzívňuje úsilie vyčistiť vody morského zálivu Guanabara na atlantickom pobreží Brazílie, kde leží dejisko budúcich olympijských hier Rio de Janeiro. Informovala o tom agentúra AP.

V rozľahlej metropole so 6 miliónmi obyvateľov sa denne kvôli nedostatočnému systému odpadového hospodárstva a kanalizácie, tony odpadkov dostávajú kanálmi do zálivu, v ktorom sa už čoskoro majú konať olympijské športové disciplíny. Dva roky pred konaním hier sa preto pri odlive na pobreží zálivu objavuje hora domového odpadu, v ktorom nie je problém natrafiť na staré pohovky, či dokonca práčky.

Lode čistia odpad v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Podľa analýzy, ktorú na základe niekoľkoročných testov brazílskej vlády uverejnila v novembri agentúra AP, má voda v zálive vysoké hodnoty fekálneho znečistenia, ktoré ďaleko prevyšujú normy považované brazílskou vládou za bezpečné.     

Lode čistia odpad v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

 Kvôli znečisteniu preto odborníci varujú športovcov, ktorí s vodou v zálive prichádzajú do styku pred vážnym zdravotným rizikom. Počas plánovaných súťaží jachtingu v zálive zas hrozia kolízie súťažiacich s úlomkami odpadu, ktoré môžu viesť k poškodeniu alebo dokonca potopeniu plachetníc priamo počas olympijských hier.

Lode čistia odpad v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

K riešeniu problému s odpadkami by preto už čoskoro malo prispieť nasadenie špeciálne upravených lodí, ktoré pri plavbe zachytávajú všetko od domového odpadu po väčšie predmety a to až do hĺbky 45 centimetrov pod vodnou hladinou. Po zachytení sú odpadky vytriedené na recyklovanie priamo na palube lode.

Lode čistia odpad v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"Naším cieľom je, aby v zálive Guanabara neboli plávajúce odpadky," povedal Gelson Serva, ktorý stojí v čele ekologického projektu brazílskej vlády v celkovej hodnote 840 miliónov dolárov. Projekt sa okrem čistenia znečisteného zálivu zameriava aj na rozšírenie kapacít kanalizačného systému v Rio de Janeiro. V súčasnosti totiž iba 30 percent odpadových vôd putuje do čističiek a zvyšok odpadu tečie priamo do zálivu.

Tri stredne veľké lode vážiace 4 tony začali na odstraňovaní odpadkov v zálive pracovať v piatok (3. januára). Šesť ďalších lodí sa k nim má pripojiť v marci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu