Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Prieskum EÚ: Väčšina občanov chce vytvárať menej odpadu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Väčšina občanov EÚ sa domnieva, že ich vlastná krajina vytvára priveľa odpadu a mala by zvýšiť hospodárnosť využívania surovín.

 Vyplýva to z najnovšieho prieskumu pod názvom Postoje Európanov k hospodáreniu s odpadom a efektívnosti zdrojov, ktorého výsledky v pondelok zverejnila Európska komisia (EK). Obmedzenie plytvania podľa neho považuje za dôležité až 96 percent opýtaných, pričom 68 percent označilo tento cieľ dokonca za veľmi dôležitý.

Záujem o recykláciu dokazuje aj približne 90-percentný podiel respondentov, ktorí pri zbavovaní sa odpadu "prinajmenšom príležitostne" separujú papiere, plasty a sklo, zatiaľ čo zhruba tri štvrtiny sa hlásia k triedeniu nebezpečných látok, kovových konzerv, elektrických zariadení a kuchynského odpadu. Podľa komisára EÚ pre životné prostredie Janeza Potočnika to znamená, že "Európania chcú menej plytvať a snažia sa tak aj konať", čo by mal Brusel podporiť osobitnými "mechanizmami".

Telefonický prieskum vykonaný skupinou TNS v dňoch 3. až 7. decembra 2013 v celej EÚ podľa EK ukázal výrazné rozdiely medzi jednotlivými štátmi, výsledky však "vo veľkej miere" zodpovedajú príslušnej časti stratégie dvadsaťosmičky pre "inteligentný, udržateľný a inkluzívny rast". Na otázku, akým spôsobom je možné podnietiť k väčšej recyklácii, väčšina účastníkov odpovedala, že by tak robili s vedomím efektívneho zúžitkovania ich odpadu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu