Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pravda o Margaret Thatcherovej odhalená: Toto o nej nemal nikto vedieť!

Thatcherová bola u kaderníka varená-pečená.
Thatcherová bola u kaderníka varená-pečená. (Zdroj: Daily Mail)

LONDÝN - Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová vraj bola posadnutá návštevami kaderníka, ktoré nevynechávala ani počas vypätých medzinárodných konferencií. Podľa agentúry DPA to vyplýva z doteraz tajných dokumentov, ktoré po uplynutí zákonom daných 30 rokov zverejnil britský Národný archív. "Železná lady" podľa nich nedokázala byť bez politiky ani na dovolenke a obľúbila si Michaila Gorbačova ešte predtým, než sa stal sovietskym vodcom.

Podľa zverejnených dokumentov zašla Thatcherová len v roku 1984 ku kaderníkovi celkom 118-krát. Počas hospodárskeho fóra v Londýne si konzervatívna politička preslávená svojím natupírovaným účesom nechala "urobiť hlavu" dokonca päť dní po sebe.

Skutočnú dovolenku si šéfka britskej vlády z rokov 1979 až 1990 podľa týchto dokumentov užiť moc nevedela. Počas takmer trojtýždňového letného voľna v Rakúsku a Švajčiarsku sa podľa nich stretávala s mnohými politikmi, okrem iného s vtedajším západonemeckým kancelárom Helmutom Kohlom, a zúčastnila sa oficiálnych stretnutí a večerí. Ráno väčšinou pracovala. Len jedno dopoludnie mala klasický dovolenkový plán: plávanie a odpočinok.

Zverejnené archiválie tiež vyniesli na svetlo netradičný test bdelosti britských bezpečnostných zložiek, ktorý vykonali Francúzi v októbri 1984. V predvečer návštevy vtedajšieho francúzskeho prezidenta Françoisa Mitterranda schovali pri rezidencii francúzskeho veľvyslanca v Londýne dve debny s výbušninami. Britské jednotky ich našli a k tomu ďalšiu trhavinu v jednom hoteli. Vláda Thatcherovej bola podľa dokumentov "od zlosti bez seba" a Francúzi podľa Londýna nedokázali svoje správanie vysvetliť.

Podľa agentúry AP je medzi odtajnenými záznamami tiež dôverný telegram opisujúci neohlásenú návštevu Gorbačova v Downing Street 10 v decembri 1984. Keď budúci sovietsky vodca prechádzal okolo, prejavil vraj želanie pozrieť sa na sídlo britských premiérov. Tajný agent, ktorý ho v Londýne sprevádzal, mu zaistil priechod až ku slávnym vchodovým dverám a policajt strážiaci pri nich ho pustil dnu.

"Policajt ich vpustil len do vstupnej haly. Odišli ešte skôr, než tam dorazil niektorý zo súkromných sekretárov. Údajne mali dobrú náladu," vykreslil udalosť odosielateľ telegramu Thatcherovej, ktorá sa práve zdržiavala v Hongkongu.

Gorbačovov záujem o Downing Street 10 podľa dokumentov prinútil štáb Thatcherovej k úvahám navrhnúť premiérkinmu manželovi, či by hosťa z Moskvy nepovodil po reprezentačných miestnostiach. Ministerstvo zahraničia to ale neodporučilo, a tak Denis Thatcher túto ponuku nikdy nedostal.

Podľa Marka Duntona z britského Národného archívu táto historka svedčí o Gorbačovovom sebavedomí. "Ukazuje, ako bol iný. To nebol spôsob, akým normálne pracuje protokol. Bolo to neortodoxné. Dokážem si predstaviť, že to úradníkov v Downing Street zaskočilo," povedal AP.

S Gorbačovom, ktorý stál na čele sovietskeho režimu v roku 1985, sa Thatcherová stretla o rok skôr vo svojom vidieckom dome; americkému prezidentovi Ronaldovi Reaganovi potom opisovala, aký je inteligentný a otvorený. "Je priateľský a má určitý šarm a humor. Starostlivo počúva, čo iní hovoria. Hovorí pohotovo a na rozdiel od ubíjajúceho zvyku sovietskych vodcov sa nedrží len pripravených proklamácií. Vcelku som si ho obľúbila," zverila sa Reaganovi "Železná lady", ktorá zomrela vlani v 87 rokoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu