Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Životné sklamanie Margaret Thatcherovej (†87): Jej deti ju nechali opustenú!

Margaret Thatcherová v roku 1979 s manželom a deťmi. Zobraziť galériu (2)
Margaret Thatcherová v roku 1979 s manželom a deťmi. (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová, ktorá zomrela včera po mozgovej príhode vo veku 87 rokov, bola nielen političkou a štátničkou, ale aj matkou dvoch detí. Dvojičky Carol (59) a Mark (59) však neboli pre ňu práve vždy oporou. Napriek tomu, že sa jej zdravotný stav prudko zhoršoval, neuráčili sa ju navštíviť ani počas jej posledných Vianoc.

O jej synovi Markovi je dobre známe, že si rád užíva luxus a lúče karibského slnka, ktorým dal prednosť aj v decembri, kedy sa rodiny schádzajú, aby zasadli k štedrovečernému stolu. V lukratívnom hoteli na Barbadose radšej popíjal kokteily, ako by sa mal vybrať za svojou matkou, ktorá v tom čase už trpela krátkodobými výpadkami pamäti a bola v mnohom odkázaná na svoju gazdinú a opatrovateľku Kate.

Lepšie sa však nezachovala ani dcéra Carol, ktorá žije v Madride s inštruktorom lyžovania a usilovne sa učí po španielsky. Tá sa rozhodla rodinný krb vymeniť za pobyt s priateľmi vo Švajčiarsku a doma sa občas neukázala aj pol roka. Margaret Thatcherovej tak neostalo nič iné, iba stráviť ďalší Štedrý večer, síce v dome v bohatej londýnskej štvrti Belgravia, ale bez svojich najbližších.

Práve tam smútiaci od včera skladajú kvety a sviečky, aby si naposledy pripomenuli jej pamiatku.

Životné sklamanie Margaret Thatcherovej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

 

Margaret Hilda Thatcherová, rodená Robertsová, sa narodila 13. októbra 1925 v malom meste Grantham v rodine úspešného obchodníka. Vyštudovala chémiu, v roku 1947 sa vydala za bohatého obchodníka Denisa Thatchera, priviedla na svet dvojičky, vyštudovala právo na Oxforde. V roku 1959 získala za Konzervatívnu stranu kreslo v Dolnej snemovni. V roku 1970 si energickú političku vybral Edward Heath za ministerku pre vedu a vzdelávanie. Štyri roky pred príchodom na Downing Street 10 ju v roku 1975 zvolili za predsedníčku Konzervatívnej strany. Jej politika sa stala pojmom (thatcherizmus).

V roku 1990 získala Rad za zásluhy a v roku 1992 doživotný titul barónky. Je autorkou dvoch memoárových titulov – Roky na Downing Street (1993) a Cesta k moci (1995). Po sérii problémov so srdcom v 90. rokoch sa Thatcherová utiahla do ústrania.

Margaret Thatcherová sa v júni 2010 vrátila na krátku návštevu do londýnskeho sídla predsedu vlády na Downing Street. Asi 45 minút tam strávila bývalá konzervatívna politička so súčasným novým premiérom Davidom Cameronom pri šálke čaju.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu