Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Výber pokračuje: Záujem o život na Marse bez návratu stúpa!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ / HAAG - Z 202.000 prihlásených záujemcov z celého sveta o prvú cestu ľudí na Mars bez návratu na Zem sa do užšieho výberu dostalo 1058 uchádzačov. Oznámila to podľa webu denníka Le Figaro holandská spoločnosť Mars One, ktorá unikátnu výpravu sľubuje. Na záver prísneho výberu by podľa nej malo mať nádej začať osídľovať Mars len 24 osôb.

Členovia širšieho výberu pochádzajú zo 107 krajín, predovšetkým zo Spojených štátov (297), Kanady (75), Indie (62) a Ruska (52). Väčšina z nich je vo veku od 25 do 35 rokov. Je tu viac mužov ako žien, 586 ku 472, spresnil dnes denník.

Vyslanie materiálu potrebného na vybudovanie staníc na Marse má začať za pomoci bezpilotných modulov v roku 2022. Cesta prvej skupiny "veľvyslancov Zeme" k červenej planéte sa plánuje na apríl 2024 a mala by trvať 210 dní. Druhá skupina má vyraziť o rok neskôr, spresnil francúzsky denník.

Organizátori projektu, ktorý si podľa nich vyžiada šesť miliárd dolárov, zatiaľ ostávajú diskrétni ohľadom stavu financovania a riešenie technických ťažkostí , ktoré s podobnou smelou misiou súvisia. "V tomto štádiu nikto nemôže s istotou tvrdiť, že cesta na Mars sa naozaj uskutoční," poznamenal Le Figaro.

Odborníci v možnosť realizácie projektu veľmi neveria, spochybňujú ho po finančnej aj praktickej stránke. Najväčšie riziko podľa nich predstavuje vysoká úroveň rádioaktívneho žiarenia, ktorá by mohla prvým kolonizátorom Marsu zničiť imunitný systém a vyvolať u nich rakovinu.

Holandský inžinier Bas Landrop, ktorý v roku 2012 s projektom prišiel, je ale stále optimista. Potrebné prostriedky chce získať od partnerských firiem a od sponzorov, vrátane médií. Okrem iného vraj plánuje nepretržitý videoprenos zo života kolonistov na spôsob televíznej reality show.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu