Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Misia osídlenia Marsu má prvých finalistov: Vo vesmíre chcú zomrieť aj Lucia a Veronika!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: mars one)

PRAHA - Češky Lucia (24) a Veronika (29) patria do užšieho výberu 1058 uchádzačov o prvú cestu ľudí na Mars bez návratu na Zem. Obe tvrdia, že chcú pomôcť vede a pre Luciu to je vraj aj dobrá pracovná príležitosť. Snívajú o tom, že budú medzi 24 pozemšťanmi, ktorí začnú "červenú planétu" osídľovať. V najbližších dvoch rokoch ich ale čakajú ďalšie tri výberové kolá vedúce k účasti na unikátnej výprave. Tú sľubuje holandská spoločnosť Mars One.

Osídlenie planéty je podľa Lucie dôležitým krokom pri objavovaní vesmíru. "Veľmi rada by som sa na tom podieľala. Keď si predstavím, že by som bola dievčaťom, ako som ja, ale až o 200 rokov, tak by som bola hrozne rada, keby ľudstvo bolo na Marse a prípadne aj ďalej," povedala ČTK Lucia, ktorá študuje aplikovanú informatiku na jadrovej a fyzikálno inžinierskej fakulte ČVUT.

Projekt chápe aj ako dobrú pracovnú ponuku, pretože tí, čo poletia na Mars, budú vlastne zamestnanci Mars One. "Nevyhľadávam dobrodružstvo ale nové skúsenosti," dodala.

Veronika
Zobraziť galériu (4)
Veronika  (Zdroj: mars one)

Podľa Veroniky z Brna akýkoľvek výsledok expedície pomôže vede. "Buď sa DNA časom prispôsobí, ak tam tí ľudia pár rokov prežijú a budú mať deti a pokračovať ďalej. Alebo sa zistí, že to nejde. Aj to je výsledok. Tí čo tam poletia, zomrú," poznamenala Veronika, ktorá pracuje ako manažérka.

"Čo je riziko? Ja umriem rovnako, napríklad keď ma zrazí auto. Na druhej strane to ľuďom na Zemi umožní vyvinúť lepšie materiály, vyvinúť nové pohony," obhajuje svoje rozhodnutie. Pustila sa do tréningu a začala behať, chce si totiž do ďalších testov zlepšiť kondíciu. "Pre mňa nie sú prioritou materiálne statky na Zemi, prevažuje skôr ambícia dostať sa tam," doplnila ju Lucia.

Lucia
Zobraziť galériu (4)
Lucia  (Zdroj: mars one)

O prvú cestu na Mars malo pôvodne záujem 202 000 ľudí, medzi nimi aj päť Slovákov. Do užšieho výberu sa dostala viac ako tisícka. Podľa Veroniky museli odpovedať na mnoho otázok, napríklad opísať svoje reakcie na stresové situácie a poslať svoje motivačné video.

Cieľom misie by malo byť založenie sebestačnej kolónie na Marse, využívanie tamojších surovín a vykonávanie vedeckého výskumu. Podľa organizátorov vyjde prvý let na šesť miliárd dolárov; peniaze sa budú získavať z vysielania reality šou zo života kolonistov. Ďalšie financovanie zatiaľ nie je jasné. Cesta by mala trvať 210 dní.

Odborníci príliš neveria, že by sa projekt mohol zrealizovať. Spochybňujú ho po finančnej aj praktickej stránke. Najväčšie riziko podľa nich predstavuje vysoká úroveň rádioaktívneho žiarenia, ktorá by mohla prvým kolonizátorom Marsu zničiť imunitný systém a vyvolať u nich rakovinu.

Veronika však verí, že sa do roku 2024, kedy sa plánuje prvá cesta k červenej planéte, vyvinú také materiály, ktoré budú proti rádioaktivite odolné. Alebo si podľa nej s rádioaktivitou poradí evolúcia.

Toto je pätica Slovákov, ktorá sa uchádzala o možnosť osídliť Mars. Poznáte niektorého z nich, ktorý sa prebojoval do užšieho výberu? Napíšte nám na e-mailovú adresu tipy@topky.sk.

Misia osídlenia Marsu má
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: mars one)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu